Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις «πλάτες» των πυροσβεστών

«

Θα πάνε όλα καλά!», δήλωσε χτες σίγουρος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του με αφορμή τις 183 πυρκαγιές του τριημέρου που πέρασε. Στο διάστημα από 15 Ιούλη μέχρι σήμερα εκδηλώθηκαν 1.302 πυρκαγιές, είπε ο υπουργός. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αϋπνία των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος στην οποία στηρίζεται ο κρατικός μηχανισμός. «Υπάρχει κράτος. Αξιοι λειτουργοί, που ξέρουν να δίνουν μάχες. Οι πυροσβέστες μας δεν έχουν κοιμηθεί αυτό το μήνα. Ούτε στο επιτελείο ούτε στο πεδίο», ανέφερε, «ομολογώντας» ότι η κύρια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας, με τις μεγάλες ελλείψεις, διακτινίζει το προσωπικό της σε όλη τη χώρα για να καλύψει τις ανάγκες καταστολής των πυρκαγιών, ενισχύοντας με «επιδέξιους χειρισμούς» το προπαγανδιστικό προφίλ της κυβέρνησης.

Από Περιφέρεια σε Περιφέρεια οι πυροσβέστες τρέχουν για να προστατέψουν ζωές και περιουσίες, πολλές φορές χωρίς αρκετό νερό και επαρκή σίτιση, προς δόξαν και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και πριν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νωπές είναι ακόμα οι καταγγελίες για την ελλιπέστατη διοικητική μέριμνα στη φωτιά του Κιθαιρώνα. Ο υπουργός μπορεί να δίνει τη σιγουριά ότι φέτος όλα θα πάνε καλά, όμως ο κίνδυνος παραμένει. Οι συχνές μετακινήσεις προσωπικού από περιοχή σε περιοχή, από όμορους αλλά και απομακρυσμένους νομούς σε μεγάλα συμβάντα, δείχνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι οι τοπικές δυνάμεις δεν καλύπτουν την πυρασφάλεια της περιοχής και έχουν προβλήματα κάλυψης σοβαρών συμβάντων.

Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι τα πληρώματα των υδροφόρων οχημάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων να απαρτίζονται από δύο άτομα. Αν ληφθούν υπόψη αυτά που προβλέπει ο κανονισμός της Πυροσβεστικής για τα αστικά συμβάντα, ότι δηλαδή κάθε έξοδος πρέπει να αποτελείται από δύο οχήματα με τέσσερα άτομα το καθένα, τότε γίνεται αντιληπτή η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού. Ιδιαίτερα στις δασικές πυρκαγιές, τα δύο άτομα πλήρωμα δεν αρκούν, γιατί ο οδηγός πρέπει να παραμένει κοντά στο όχημα για λόγους ασφαλείας, οπότε ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να απλώσει τους σωλήνες και να κάνει έργο κατάσβεσης. Ετσι, βοηθά ο οδηγός, εγκαταλείποντας το όχημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Παράλληλα, γίνεται κατάχρηση της γενικής επιφυλακής για την κάλυψη των κενών χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες οι πυροσβέστες, παρά μόνο λαμβάνοντας ως αποζημίωση ρεπό.


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ