Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΡΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο η μελλοντική αφγανική κυβέρνηση και η Κουντούζ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Την αναγκαιότητα να εκπροσωπούνται στη Σύνοδο της Βόννης ακόμη και οι «νέες δυνάμεις που έχουν προκύψει από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», επανέλαβε, χθες, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο Σατάρ και ο Περβέζ Μουσάραφ εξέθεσαν στον Τζακ Στρο τις πακιστανικές ανησυχίες για τη μελλοντική αφγανική κυβέρνηση, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη Κουντούζ, στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν.

Προτεραιότητα είναι η κάλυψη «όσο το δυνατό γρηγορότερο» του πολιτικού κενού που έχει δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν, συμφώνησαν οι Σατάρ και Στρο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν, χθες, στο Ισλαμαμπάντ. Ο Πακιστανός υπουργός, αντανακλώντας προφανώς και τις απόψεις που εξέφρασε ο Περβέζ Μουσάραφ, επανέλαβε ότι το Πακιστάν στηρίζει «ολόψυχα» τις προσπάθειες του ΟΗΕ για σύσταση ευρείας κυβέρνησης και τόνισε, πάλι, ότι «ορισμένοι μετριοπαθείς Ταλιμπάν δεν μπορούν να αποκλειστούν από μια νέα κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί συγχωρέθηκαν οι μουτζαχεντίν που συνεργάστηκαν με τους Σοβιετικούς και τώρα θα πρέπει να επικρατήσει άλλη λογική».

Ο Στρο επιβεβαίωσε ότι οι Πακιστανοί αξιωματούχοι τού έθεσαν επιτακτικά το θέμα της επίλυσης της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στην πόλη Κουντούζ, όπου πολιορκούμενοι, μαζί με τους Ταλιμπάν, βρίσκονται και χιλιάδες ξένοι μαχητές. Ο Βρετανός υπουργός συμμερίστηκε την πακιστανική ανησυχία ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια ανθρώπινη τραγωδία». Επίσης, υπογράμμισε ότι «ελπίζει η Β. Συμμαχία να δείξει υπευθυνότητα και να διασφαλίσει την ειρήνη στο Αφγανιστάν, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία εθνότητα από τη μελλοντική ηγεσία». Ο Στρο, στο περιθώριο των επαφών του με την πακιστανική ηγεσία, συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Φραντσέσκ Βεντρέλ.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε ο Στρο και στην Τεχεράνη, όπου είχε συναντήσεις την Πέμπτη. Ο Βρετανός υπουργός, πάντως, επανέλαβε ότι «πιθανότατα είναι αναγκαία η παρουσία διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν για κάποιο χρονικό διάστημα». Η ιρανική ηγεσία τάχθηκε κατά αυτής της προοπτικής, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Συμμαχίας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Στρο. Σε αντίθεση, όμως, με την κατηγορηματικότητα του Αμπντουλάχ, η Τεχεράνη φάνηκε πιο διαλλακτική στην πιθανότητα «συμμετοχής σε μια νέα ηγεσία ακόμη και ανθρώπων που εργάστηκαν για τους Ταλιμπάν, χωρίς να ενστερνίζονται τις απόψεις τους».

Απειλούν με επιθέσεις

Με αντίποινα σε βάρος των Αφγανών προσφύγων, που δεν είναι Παστούν και βρίσκονται στο Πακιστάν, σε περίπτωση που εκτελεστούν οι ξένοι μαχητές που έχουν εγκλωβιστεί στην Κουντούζ, απειλεί η οργάνωση «Τεχρίκ Νιφάζ Σχαριάτ ε Μοχαμεντί», της οποίας ο ηγέτης έχει, ήδη, φυλακιστεί, γιατί οδήγησε χιλιάδες Πακιστανούς εθελοντές στο πλευρό των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπογράμμιζε ότι οι Πακιστανοί εθελοντές πέρασαν στο Αφγανιστάν, για να πολεμήσουν τις ΗΠΑ και όχι τους άλλους Αφγανούς.

Τόνισε ότι δεν έχει ακριβή εικόνα του συνόλου των ξένων μαχητών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, συμπληρώνοντας, όμως, ότι στην Κουντούζ είναι βέβαιο ότι οι ξένοι μαχητές ξεπερνούν τους 1.300. Η ανακοίνωση της οργάνωσης προκλήθηκε, προφανώς, από την πληροφορία ότι Ταλιμπάν και Β. Συμμαχία ήρθαν σε κάποια συμφωνία στην Κουντούζ, η οποία, όμως, επιτρέπει να συλληφθούν οι ξένοι μαχητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές επιχειρήσεις (2004-06-14 00:00:00.0)
Σκηνικό «νεφελώδες» (2001-11-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ανησυχία για τους Πακιστανούς εθελοντές (2001-11-22 00:00:00.0)
Τίποτα δεν έχει τελειώσει (2001-11-22 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος (2001-11-20 00:00:00.0)
Στη δίνη των ανησυχιών (2001-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ