Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Δύο χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το Μουσείο του ΔΣΕ

Ολοκληρώνεται η επέκταση των υποδομών και εμπλουτίζονται τα εκθέματά του

Από το εσωτερικό του Μουσείου
Από το εσωτερικό του Μουσείου
Το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο της Κόνιτσας είναι το επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων που οργανώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο στον Γράμμο.

Μπαίνοντας σήμερα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο επισκέπτης πολύ πιθανόν να συναντήσει τον κύριο Κώστα και την γυναίκα του, την κυρία Αφροδίτη, κατοίκους του χωριού, να περιποιούνται τα δέντρα και τα λουλούδια γύρω από το μνημείο.

Το μεγάλο μεταλλικό «Δ» ,που δεσπόζει από μακριά στο προαύλιο, περιβάλλεται από πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων μαχητών και μαχητριών από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα οι οποίοι έπεσαν πολεμώντας στις γραμμές του ΔΣΕ.

Στην τρίχρονη εποποιία αυτού του αγώνα, κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, είναι αφιερωμένο το Μουσείο, που συμπληρώνει αυτές τις μέρες δύο χρόνια λειτουργίας.

Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2017, σε μια ξεχωριστή και γεμάτη συγκίνηση εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Επεκτείνονται οι υποδομές

Χρειάστηκαν περίπου 4 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου, στο οίκημα και στον περιβάλλοντα χώρο, τα οποία προσφέρθηκαν στο Κόμμα από την οικογένεια Ζούνη.

Από τα εγκαίνια του Μουσείου τον Αύγουστο του 2017
Από τα εγκαίνια του Μουσείου τον Αύγουστο του 2017
Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν χάρη στην εξολοκλήρου εθελοντική προσφορά φίλων και μελών του Κόμματος, με «κόκκινα μεροκάματα» και δωρεές, στα οποία και συνεχίζει να βασίζεται η λειτουργία του, όπως και οι επεκτάσεις του.

Φέτος, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη διαμόρφωση υποδομών που θα δώσουν τη δυνατότητα στο χώρο να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τη διανυκτέρευση επισκεπτών - κατασκηνωτών.

Ενας από τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την αναγκαιότητα αυτής της επέκτασης είναι ο πολύπλευρος χαρακτήρας της επισκεψιμότητας του Μουσείου. Πέρα από το λαό της περιοχής, για τον οποίο αποτελεί σημαντικό τμήμα της τοπικής ιστορίας, το Μουσείο έχει αγκαλιαστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Οργανωμένες επισκέψεις από όλα τα μέρη, με αποκλειστικό προορισμό το Μουσείο, γίνονται πολύ συχνά από Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και μαζικούς φορείς. Μεγάλο ωστόσο είναι και το ενδιαφέρον από περαστικούς και ταξιδιώτες, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Εμπλουτίζονται τα εκθέματα

Μπορεί το μνημείο που δεσπόζει στο προαύλιο να μαγνητίζει, όμως και τα πλούσια εκθέματα του Μουσείου αφήνουν ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στους επισκέπτες, όπως μαρτυρούν οι συγκινητικές καταχωρήσεις στο βιβλίο εντυπώσεων.

Ο αγώνας των μαχητών για την κοινωνική απελευθέρωση, υψώνοντας παλικαρίσια το ανάστημα του λαού απέναντι στο αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αναδεικνύεται από φωτογραφικό υλικό, χάρτες, έγγραφα, εξοπλισμό και σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή - τις μάχες, την εκπαίδευση και την καθημερινότητα των τμημάτων του.

Το περιεχόμενο αυτού του χώρου γνώσης και τιμής συνεχώς αυξάνεται από προσφορές και δωρεές των οικογενειών των μαχητών της περιοχής. Αν και η ανταπόκριση στην προσπάθεια εμπλουτισμού του Μουσείου είναι μεγάλη, πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια.

Στο πλαίσιο δε των εκδηλώσεων που γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο, όσοι βρεθούν στο Μουσείο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά ένα καινούργιο, συγκλονιστικό ντοκουμέντο που προστίθεται στα εκθέματά του.

Το Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων που φιλοτέχνησε το ΚΚΕ, τιμώντας την 100χρονη πορεία του και τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, τη δράση του ΔΣΕ, τους χιλιάδες νεκρούς του.

Η ολοκλήρωσή του εγκαινιάζει μια προσπάθεια πλαισίωσης ιστορικών μνημείων με χώρους όπου θα δίνεται η ευκαιρία στη νέα γενιά να γνωρίσει και να διαπαιδαγωγηθεί από την Ιστορία ενός τόπου που σε κάθε του πλαγιά, σε κάθε του ύψωμα, αντηχεί ακόμα ο πόθος των μαχητών του ΔΣΕ για μια καλύτερη ζωή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2019-11-05 00:00:00.0)
Την Κυριακή τα εγκαίνια του Μουσείου για τη δράση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ (2019-11-01 00:00:00.0)
Μεθαύριο Σάββατο τα εγκαίνια (2017-08-17 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση για τη μάχη της Φλώρινας (2016-02-14 00:00:00.0)
Σημαντικές στιγμές Iστορίας (2014-09-20 00:00:00.0)
Στη συνεστίαση της ΠΕΚΑΜ (2014-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ