Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Φτάνει κλιμάκιο Αμερικανών για να «κλείσει» το ξεπούλημα!

Οι αποκαλύψεις του «Ρ» για τις μυστικές συσκέψεις στην αμερικανική πρεσβεία, που οδηγούν σε «ολοκλήρωση» του σκανδάλου της καταπάτησης από την αμερικανική πρεσβεία μιας έκτασης 12.000 τ.μ., ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, τον οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί ως πάρκινγκ, αλλά το ενοίκιο (70.000 δραχμές για μια έκταση που φτάνει συνολικά τα 15 στρέμματα!) το πληρώνει... το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να προκαλούν... κινητικότητα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», οι Αμερικανοί πιέζουν πλέον «αφόρητα» να βρεθεί η φόρμουλα και να ολοκληρωθεί η «αγοραπωλησία» του οικοπέδου με τους όρους που αυτοί θέτουν.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, αυτή τη βδομάδα - ίσως μάλιστα και σήμερα - θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο αρμόδιων υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο θα έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί την τιμή του οικοπέδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις, που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η η τιμή του συγκεκριμένου οικοπέδου, με βάση τον πίνακα αντικειμενικών αξιών της περιοχής, ξεπερνά τα 12 δισ. και η αγοραία είναι πολύ μεγαλύτερη. Να σημειωθεί ακόμη, ότι μετά από επιστολές της αμερικανικής πρεσβείας, που χρονολογούνται από το 1996 και εντεύθεν, προς διάφορους φορείς (μεταξύ αυτών το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Εξωτερικών), στις οποίες με σκαιότατο ύφος οι Αμερικανοί απαιτούσαν την παράδοση του χώρου στη δικαιοδοσία τους, η κυβέρνηση φρόντισε σε πρώτη φάση να τους «εξυπηρετήσει» προχωρώντας το 1999 στην μείωση του συντελεστή δόμησης, ώστε να πέσει η εμπορική αξία του οικοπέδου. Ετσι, από το 3,6 ο συντελεστής έπεσε, επί ημερών Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο 3,36 και πληροφορίες φέρουν τον Κ. Λαλιώτη να είχε υποσχεθεί ότι θα κατέβαζε τον συντελεστή στο 3,2. Βέβαια, ο ίδιος ισχυριζόταν παλιότερα στη Βουλή ότι η μείωση του συντελεστή οφειλόταν στην περιβαλλοντική του ευαισθησία...

Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί, πέρα από τη μείωση του συντελεστή δόμησης (θέλουν να πέσει στο 2,1!), απαιτούν ταυτόχρονα νέες ρυμοτομικές ρυθμίσεις και τροποποίηση του σχεδίου πόλης ώστε να μπορούν να οικοδομήσουν το χώρο κατά τα γούστα τους. Ας σημειωθεί ότι ήδη επί της οδού Μακεδόνων, που περιβάλλει την πρεσβεία, έχουν χτίσει τοιχίο ενός μέτρου που καθιστά απροσπέλαστο το δρόμο (έχουν άδεια άραγε και από ποιον;).

Σημειωτέον ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν με την «εξαγορά» του χώρου να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, όπου θα φιλοξενούνται ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που τώρα γίνονται στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις. Οι ίδιοι, βέβαια, επικαλούνται «λόγους ασφαλείας» για να εξηγήσουν την οικοπεδοφαγική τους διάθεση.

Τέλος, όπως ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο «Ρ», η κυβέρνηση είναι έτοιμη μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης να διευκολύνει τους Αμερικανούς, ώστε η «αγοραπωλησία» να φανεί νομότυπη, μια και το οικόπεδο βρίσκεται στην ιδιοκτησία ενός ασφαλιστικού Ταμειου και ουσιαστικά ανήκει σε 350.000 υπαλλήλους του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των 150.000 συνταξιούχων.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ