Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ανησυχίες για ύφεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις ανησυχίες οικονομολόγων και αναλυτών για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, προβάλλοντας ως καθησυχαστικές ενδείξεις τη συνέχιση της κατανάλωσης, επειδή «οι καταναλωτές μας είναι πλούσιοι». Επικαλέστηκε επίσης τις θετικές επιπτώσεις υποτίθεται που επέφεραν στα λαϊκά εισοδήματα οι «τρομερές μειώσεις φόρων» που επέβαλε η κυβέρνησή του, μολονότι στην ουσία ωφέλησαν κυρίως τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους αστούς όπως ο ίδιος.

Παράλληλα, ο σύμβουλος της κυβέρνησης για οικονομικά ζητήματα, Λάρι Κάντλοου, απέρριψε τις «ανησυχίες» για ενδεχόμενη ύφεση προβλέποντας ότι οι οικονομικοί δείκτες θα είναι καλοί «και το δεύτερο εξάμηνο του 2019». «Ας μη φοβόμαστε την αισιοδοξία», είπε χτες σε δημοσιογράφους τονίζοντας ότι τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια «βοηθούν την οικοδομή και τις πωλήσεις αυτοκινήτων». Στη συνέχεια πάντως παραδέχθηκε ότι, μεταξύ άλλων, παρατηρείται «μία επιβράδυνση» στον τομέα της Ενέργειας. Υπερασπίστηκε επίσης την τακτική της αύξησης των δασμών του Προέδρου Τραμπ έναντι της Κίνας, λέγοντας πως οι δασμοί διδάσκουν «πως η Κίνα πρέπει να αλλάξει και να κάνει μεταρρυθμίσεις». Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε άδικες και μη ανταποδοτικές εμπορικές πρακτικές».

Οι δηλώσεις αυτές ενθάρρυναν τον Αμερικανό Πρόεδρο που δείχνει να κλιμακώνει την όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης με κινεζικά μονοπώλια, με πρώτο τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Huawei». Προχτές, είπε ότι δεν θέλει το Δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με τη «Huawei», μολονότι το ίδιο διάστημα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μελετούσε το ενδεχόμενο να παρατείνει κατά τρεις μήνες την αναστολή της ισχύος των μέτρων σε βάρος της εταιρείας, επιτρέποντάς της έτσι να προμηθεύεται αγαθά από αμερικανικές επιχειρήσεις και να παρέχει υπηρεσίες σε προϋπάρχοντες πελάτες της.

Πάντως η πολιτική εθνοκρατικού προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ ενοχλεί εν μέρει και κάποια αμερικανικά μονοπώλια τεχνολογίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Apple», Τιμ Κουκ, φαίνεται πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον έπεισε ότι οι δασμοί που επιβάλλει σε βάρος της ανταγωνιστικής «Huawei» μπορεί να πλήξουν την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας επειδή μένουν στο απυρόβλητο τα προϊόντα άλλων ανταγωνιστών, όπως π.χ. της νοτιοκορεάτικης «Samsung».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ