Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Στο προσκήνιο ο σφοδρός ανταγωνισμός ισχυρών καπιταλιστικών χωρών

ΜΠΙΑΡΙΤΖ.--

Υπό την προεδρία της Γαλλίας, η φετινή Σύνοδος Κορυφής του G7 (24 - 26 Αυγούστου) στη γαλλική πόλη Μπιαρίτζ επικεντρώνεται υποκριτικά στην «καταπολέμηση των βασικών αιτιών της ανισότητας», που δημιουργείται και οξύνεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ο οποίος βασίζεται στην εκμετάλλευση. Στο G7 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, καθώς και ηγέτες της ΕΕ, ενώ μέχρι το 2014 σε σύνθεση G8 συμμετείχε και η Ρωσία.

Πάντως, οι πέντε προτεραιότητες που θέτει η γαλλική προεδρία για την «καταπολέμηση της ανισότητας» είναι «στα μέτρα» των προτεραιοτήτων που θέτουν παγκόσμια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και καθρεφτίζουν τα βασικά πεδία ανταγωνισμού των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων: Καταπολέμηση της ανισότητας των ευκαιριών, της ανισότητας που σχετίζεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, ασφάλεια και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καταπολέμηση της ανισότητας μέσω της ψηφιακής ανάπτυξης και της τεχνητής νοημοσύνης, καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσω μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης με την Αφρική...

Την επιδίωξη της Γαλλίας και της ΕΕ για μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική διείσδυση στην Αφρική εκφράζει και η πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (προεδρεύει επί του παρόντος και στην Αφρικανική Ενωση) για να παραστεί στη Σύνοδο στο Μπιαρίτζ. Επίσης θα παρευρεθεί και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Και στη φετινή Σύνοδο Κορυφής του G7, όπου γίνονται παζάρια αλλά δεν λαμβάνονται δεσμευτικές αποφάσεις, αναμένεται να εκφραστεί έντονη αντιπαράθεση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν οξυνθεί σε όλα τα πεδία και όλο το «χάρτη»: Ιράν, Συρία, Ασία - Ειρηνικός, Αρκτική, η στάση απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, νέες τεχνολογίες, «εμπορικός» πόλεμος κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους, αμφισβητούν τους «καθιερωμένους» θεσμούς και οργανισμούς, αποχωρούν από συμφωνίες.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του G7, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διατύπωσε την «ιδέα» να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Ρωσίας, κάτι που απέρριψαν η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, επειδή «δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος» στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Πιθανόν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου θα ενταχθεί και η πολυήμερη πυρκαγιά στον Αμαζόνιο, όπως έχει ζητήσει ο Εμ. Μακρόν, ενώ ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος απάντησε ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα» της χώρας! Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία αποτελούν μια «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G7, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας το αίτημα του Μακρόν. «Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη» πως το θέμα «πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των χωρών του G7».

Παράλληλα με τη σύνοδο έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις από ΜΚΟ και «κινήματα» (π.χ. κίτρινα γιλέκα) που προτάσσουν βασικά την «αλλαγή των πολιτικών» εντός συστήματος ως μέσο για την «καταπολέμηση των ανισοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ