Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Κίνημα 5 Αστέρων» και Δημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Διορία έως την Τετάρτη έχει θέσει ο Ιταλός Πρόεδρος προκειμένου να επιλυθεί η «κυβερνητική κρίση»

ΡΩΜΗ.--

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) - που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε με τη «Λέγκα» - και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές σε μια κρίσιμη για την ιταλική καπιταλιστική οικονομία περίοδο, ενώ επίκεινται δύσκολα παζάρια με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό και το υψηλό κρατικό χρέος.

Ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε στα δύο κόμματα διορία έως την Τετάρτη για να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαρκέσει έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, «υπενθυμίζοντας» για να ασκήσει πιέσεις, ότι η μόνη εναλλακτική είναι πρόωρες εκλογές πιθανόν στις 27 Οκτώβρη. Ο Ματαρέλα θα συνεχίσει την Τρίτη τις διαβουλεύσεις για την επίλυση της κυβερνητικής κρίσης με τα μικρά κόμματα και θα τελειώσει την Τετάρτη με το PD, τη «Λέγκα» και το M5S.

Ο επικεφαλής του Μ5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, δήλωσε, την Πέμπτη μετά τη συνάντηση με τον Ματαρέλα, έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας «ισχυρής πλειοψηφίας» στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας - χωρίς να κατονομάσει το PD - και έθεσε δέκα προγραμματικά σημεία, ορισμένα από τα οποία συμπίπτουν με τα πέντε σημεία που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη μέρα το PD. Ο Ντι Μάγιο ανέφερε ως βασικές προτεραιότητες την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, τη μείωση βουλευτών και γερουσιαστών, τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, την παροχή βοήθειας στις οικογένειες, τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και ένα σχέδιο επενδύσεων για το Νότο.

Το PD έχει ζητήσει πλήρη συμμόρφωση της Ιταλίας με την ΕΕ, κεντρικό ρόλο του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, "πράσινη" ανάπτυξη, διαχείριση του Μεταναστευτικού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οικονομική και κοινωνική πολιτική για «αναδιανομή του εισοδήματος», ενίσχυση των επενδύσεων. Τα δύο κόμματα θα έπρεπε επίσης να καταλήξουν σε έναν προτεινόμενο πρωθυπουργό και υπάρχουν εικασίες ότι ίσως προταθεί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Πάολα Σεβερίνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το M5S να αναβιώσει την κυβερνητική συμμαχία με τη «Λέγκα» αν ο Ντι Μάγιο αποδεχθεί να γίνει πρωθυπουργός, όπως λέγεται πως έχει προτείνει ο επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ