Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενδοαστικό παζάρι για υπουργικές καρέκλες

ΡΩΜΗ.--

Συνεχίζονταν χτες το βράδυ τα παζάρια στην Ιταλία ανάμεσα στο λαϊκιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) και το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερό) για το αν μπορούν να συγκροτήσουν από κοινού μια κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, όπως φαίνεται να επιθυμεί σημαντικό τμήμα του ιταλικού κεφαλαίου, προκειμένου να μην υπάρξουν αναταράξεις, ενόψει και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό, και με δεδομένο το τεράστιο χρέος της Ιταλίας (2,3 τρισ. ευρώ), που την ανάγουν σε «ωρολογιακή βόμβα» για την ίδια την ευρωένωση.

Μετά την κατάρρευση της συνεργασίας του M5S με την εθνικιστική «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, που προκάλεσε ο ίδιος, ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, πρέπει έως αύριο - και μετά τις συναντήσεις που θα έχει με όλα τα κόμματα της Βουλής - να έχει αντίληψη αν μπορεί να υπάρξει νέα κυβέρνηση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται στον Τύπο, «Πέντε Αστέρια» και Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να συγκλίνουν στο να συνεχίσει ο προηγούμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αν και αρχικά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τσινγκαρέτι, ήθελε αλλαγή προσώπου και μάλιστα πρότεινε τον βουλευτή των «Πέντε Αστέρων» και πρόεδρο της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, ο οποίος φαίνεται να μην αποδέχεται την πρόταση. Προϋπόθεση ο Τσινγκαρέτι και το Δημοκρατικό Κόμμα βάζουν την αλλαγή υπουργών και ταυτόχρονα το να πάρουν συγκεκριμένα υπουργεία (όπως διαρρέεται το Εσωτερικών και το Οικονομικών), ενώ ο πρόεδρος των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάγιο, ακούγεται για το υπουργείο Εξωτερικών.

Οσο φυσικά για τα αστικά κόμματα έχει σημασία η επιλογή προσώπων, είναι φανερό ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια για τις διαφωνίες που εκδηλώνονται, με δεδομένο πάντως ότι η πολιτική των κομμάτων είναι στην ίδια γραμμή, της ενίσχυσης της θέσης του ιταλικού κεφαλαίου στην ΕΕ και της προώθησης αντιλαϊκών μέτρων που είναι προϋπόθεσή της. Στο ίδιο πλαίσιο με άλλη τακτική κινείται και η «Λέγκα».

Στα ζητήματα που προβάλλονται ως «προγραμματικά» για μια επόμενη κυβέρνηση, είναι, όπως λέει το Δημοκρατικό Κόμμα, να αλλάξει η αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι και να επιτραπεί στα πλοία που διασώζουν μετανάστες να πιάνουν ιταλικά λιμάνια. Επίσης, τα «Πέντε Αστέρια» εμφανίζονται να ζητάνε στο όνομα της εξοικονόμησης τη μείωση του αριθμού των βουλευτών της Γερουσίας και της Βουλής από 945 σε 600.

Σύμφωνα πάντως με τελευταίες δημοσκοπήσεις, η εθνικιστική «Λέγκα» προηγείται με 33% και ακολουθούν Δημοκρατικό Κόμμα με 23%, «Πέντε Αστέρια» με 19%, το ακροδεξιό «Αδελφοί της Ιταλίας» με 6,8% και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι με 6,2%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Δημοκρατικό Κόμμα παζαρεύει συμμαχίες (2022-08-02 00:00:00.0)
Συζητήσεις για «κεντρώο» συνασπισμό στις ερχόμενες εκλογές (2022-07-29 00:00:00.0)
Σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις η «Λέγκα» (2019-10-11 00:00:00.0)
Νέες εκτιμήσεις ότι «κινδυνεύει» η οικονομία της (2019-02-13 00:00:00.0)
Σαλβίνι - ντι Μάγιο μιλούν για «πρόοδο» στις συνομιλίες (2018-05-11 00:00:00.0)
Διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου (2018-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ