Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G7
Καταγραφή του σφοδρού ανταγωνισμού των εκπροσώπων του κεφαλαίου κατά των λαών

Από τη συνάντηση των ηγετών του G7

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των ηγετών του G7
ΜΠΙΑΡΙΤΖ.--

Υπό την προεδρία της Γαλλίας, ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής του G7 που έγινε στην Μπιαρίτζ, παραλιακή πόλη στον Ατλαντικό, στον νότο, 31 χιλιόμετρα από τη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία. Το φόρουμ αυτό των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας), με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (έως το 2014 υπήρχε και το G8 με συμμετοχή της Ρωσίας που καταργήθηκε μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία), πάντα καταγράφει τις συγκλίσεις και τις αντιθέσεις των εκπροσώπων ισχυρών αστικών τάξεων. Αυτό συνέβη και αυτήν τη φορά, σε μια περίοδο που οξύνονται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις σε μια σειρά πεδίων στον κόσμο, που αφορούν σε μοιρασιά και έλεγχο αγορών, ενεργειακών πόρων, αγωγών μεταφοράς τους και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, ενώ τα σημάδια για νέα συγχρονισμένη κρίση είναι πλέον πολύ ορατά, με την κατάσταση να είναι αβέβαιη σε μια σειρά από μέτωπα (Brexit, Ιταλία, αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας). Κοινό ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε από τη σύνοδο αλλά ο οικοδεσπότης Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ (οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την προεδρία του G7 το 2020), στην τελική κοινή συνέντευξή τους, χτες, μίλησαν για σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις εντάσεις.

Το θέμα της συνόδου ήταν η έτσι κι αλλιώς υποκριτική αντιμετώπιση των ανισοτήτων, από αυτούς που την προκαλούν, αλλά κυριάρχησαν σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως το παζάρι με το Ιράν (ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή), που αφορά την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015. Μάλιστα, από τον Εμανουέλ Μακρόν προσκλήθηκε εκτάκτως στη σύνοδο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζ. Ζαρίφ. Αυτό που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες χωρών που πρωτοστατούν στην κατοχή πυρηνικών όπλων ήταν η κοινή πεποίθησή τους ότι «το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει τέτοια όπλα», αλλά διαφωνούν για τον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί (δες αναλυτικά στο σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα).

Επίσης, με αφορμή την τεράστια καταστροφή στον Αμαζόνιο, που συζητήθηκε χτες και ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε πρόσχημα διμερείς συναντήσεις για να μη συμμετάσχει, οι 7 ηγέτες αποφάσισαν ...συνδρομή 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την «προστασία και αποκατάσταση» (το ειδικό θέμα φιλοξενείται στη σελίδα 7).

Επιβεβαιώνεται ότι μόνο κοινό σημείο είναι το κυνήγι του κέρδους

Εκεί που συμφώνησαν οι ηγέτες με κοινή ανακοίνωση είναι στη «συνεργασία με την Αφρική», όπου διατυπώνεται ένα μακροσκελές ευχολόγιο για τη βελτίωση των επιχειρηματικών δεσμών, της ψηφιοποίησης των οικονομιών, την αντιμετώπιση των ...ανισοτήτων κ.ά. Επί της ουσίας συμφωνήθηκε να ενταθεί η προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης στην πλούσια «μαύρη» ήπειρο με τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο και φτηνή εργατική δύναμη, που είναι το «μήλον της Εριδος» και με άλλους ανταγωνιστές, όπως πρωτίστως η Κίνα και η Ρωσία. Στη σύνοδο είχε προσκληθεί και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έχει την προεδρία και στην Αφρικανική Ενωση, ενώ προσκεκλημένος ήταν και ο Ινδός Πρόεδρος Ναρέντα Μόντι, για το ειδικό βάρος που έχει η ανερχόμενη καπιταλιστική οικονομία της χώρας του.

Στα θέματα όπου υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση ήταν το εμπόριο αλλά και η στάση απέναντι στη Ρωσία. Ξεχώρισε η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ - Κίνας με την αμοιβαία αύξηση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων (αναλυτικά στο θέμα στη διπλανή σελίδα), όπως και αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, με αφορμή την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να βάλει 3% φόρο στα κέρδη των μονοπωλίων της ψηφιακής τεχνολογίας («Google», «Amazon», «Uber» κ.ά.), η οποία από τον Τραμπ θεωρήθηκε απειλή αποκλειστικά στα αμερικανικά μονοπώλια, που «ανταπέδωσε» με πιθανή επιβολή δασμών σε γαλλικά προϊόντα και ειδικά το κρασί. Ο Γάλλος ομόλογός του επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση λέγοντας ότι ο φόρος δεν αφορά μόνο αμερικανικές εταιρείες και ότι πρέπει να φορολογούνται εφόσον έχουν κέρδη σε γαλλικό έδαφος.

Στην πρόταση του Τραμπ να συμπεριληφθεί η Ρωσία ως προσκεκλημένη στην επόμενη σύνοδο δεν υπήρξε συμφωνία από τους υπόλοιπους 6. Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ότι θα αποδεχτεί την πρόταση αν υπάρξει συναίνεση από όλους.

Στη σύνοδο έγιναν και πολλές διμερείς συναντήσεις των ηγετών, ενώ η παρουσία του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και το κρίσιμο παζάρι για το Brexit (τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ) ήταν σημαντικό σημείο τριβής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ενώ ο Τζόνσον είπε πως προτιμά έξοδο με συμφωνία στις 31 Οκτώβρη, και αυτή θα συμβεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία. Πάντως, στη συνάντηση Τζόνσον - Τραμπ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας διμερούς συμφωνίας στο εμπόριο, με τον δεύτερο να λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο μετά το Brexit και τον πρώτο να δηλώνει ότι αυτό θα απαιτήσει περισσότερο διάστημα ώστε να είναι πιο συνολική και όχι επιμέρους.

Σε δηλώσεις της για το Brexit η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες βδομάδες θα είναι γεμάτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ