Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ
Ανοδο της AfD και των Πρασίνων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν θεαματική άνοδο του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και των Πρασίνων, επιβεβαιώνοντας τις πολύμηνες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή οι εκλογές για τις τοπικές κυβερνήσεις στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, Σαξονία και Βρανδεμβούργο. Οι τοπικές εκλογές στα ανατολικά κρατίδια (ακολουθεί τον Οκτώβρη η Θουριγγία) ενδέχεται να πυροδοτήσουν συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η AfD διεκδικεί και στα δυο κρατίδια την πρώτη ή τη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ οι Πράσινοι έχουν πολλές πιθανότητες να μπουν σε κάποια συγκυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (23/8), στο Βρανδεμβούργο κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η ΑfD με ποσοστά 20% - 22%, ενώ ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με σημαντικές απώλειες (18%), οι Πράσινοι σχεδόν τριπλασιάζοντας το ποσοστό τους (14%), η Αριστερά - που συγκυβερνά επί του παρόντος με το SPD - σημειώνοντας πτώση (14%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) εμφανίζονται να εισέρχονται στο τοπικό κοινοβούλιο με 5%.

Στη Σαξονία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της CDU (31%), που κυβερνά στο κρατίδιο, και στη δεύτερη θέση την AfD (25%). Ακολουθούν η Αριστερά (14% - 15%), οι Πράσινοι (10% - 11%), ενώ το SPD εμφανίζεται με πολύ χαμηλά ποσοστά (7% - 9%) και το FDP με 5%.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου συζητήσεις στο εσωτερικό του SPD, που συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, το SPD έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβρη έναν εσωκομματικό απολογισμό για τη συμμετοχή τους στον «μεγάλο συνασπισμό» και μια ακόμη εκλογική ήττα ίσως θέσει το ζήτημα της αποχώρησής τους από την κυβέρνηση και ανασύνταξης. Μια κατάρρευση του «μεγάλου συνασπισμού» ίσως προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στο μεταξύ, η άνοδος του εθνικισμού στη Γερμανία, ιδιαίτερα στα ανατολικά κρατίδια όπου η παλινόρθωση του καπιταλισμού έφερε ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τροφοδοτείται και από την οικονομική ύφεση, στην οποία απειλείται να εισέλθει η γερμανική καπιταλιστική οικονομία.

Οπως δήλωσε τη Δευτέρα οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε για ακόμη μια φορά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. «Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει στασιμότητα στο τρίτο τρίμηνο», είπε ο Κλάους Βολράμπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. «Αντιμετωπίζουμε μία ύφεση», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ