Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φουντώνει η ένταση από την ισραηλινή επιθετικότητα...

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οι πρόσφατες προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες με τη στήριξη των ΗΠΑ, σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Λωρίδα της Γάζας και σε βάρος οργανώσεων που συνεργάζονται με το Ιράν (π.χ. λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή «Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης» κ.ά.). Οι επιθέσεις προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις σε Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, όπως και η αλαζονική στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ζήτησε χτες την υποστήριξη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (πέραν των ΗΠΑ), με τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις που εξαπολύουν (προληπτικά και μη) γίνονται τάχα «για την ασφάλεια του Ισραήλ». «Το Ιράν», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου, «εργάζεται σε ένα ευρύ μέτωπο για να διαπράξει δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ... Απευθύνω έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση αμέσως ώστε το Ιράν να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έσπευσε να διαβεβαιώσει για την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας πως «υποστηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι άμεσων απειλών»...

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν, μετά από προχτεσινοβραδινή έκτακτη συνάντησή του με αξιωματούχους του στρατού και υπουργούς της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «κήρυξη πολέμου που χρήζει αντιποίνων» τις επιθέσεις δύο ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, εκ των οποίων ως γνωστόν το ένα συνετρίβη την Κυριακή χωρίς να προκαλέσει ζημιές και το δεύτερο, που μετέφερε 5,5 κιλά εκρηκτικά, εξερράγη πάνω από κτίριο της «Χεζμπολάχ» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Σαν να μην έφτανε η επίθεση της Κυριακής, οι Ισραηλινοί τη Δευτέρα πραγματοποίησαν επιδρομή σε θέση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στην κοιλάδα Μπεκάα κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας...

Πιο χαμηλούς τόνους κράτησε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, που σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να καταβάλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης». Χτες, μάλιστα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας του να ασκήσει «κάθε δυνατή επιρροή» στο Ισραήλ ώστε να αποτραπούν περαιτέρω εντάσεις.

Οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν χτες και την αντίδραση του εκπροσώπου του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, Αλί Ραμπία, που προέβλεψε πως το Ισραήλ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για τις επιθέσεις σε βάρος του Ιράν.

Επίσης οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες το απόγευμα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σημειώθηκε νέα πυραυλική επίθεση κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ, με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν θύματα...

Στο Ιράκ, ο συνασπισμός κομμάτων «Φατάχ» αναγόρευσε τις ΗΠΑ σε «πλήρως υπεύθυνες» για τις τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει, από τα μέσα Ιούλη έως χτες, ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες όπλων έξω από τη Βαγδάτη, απαιτώντας την αποχώρηση των περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από το ιρακινό έδαφος. Επίσης, χτες, ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, αποφεύγοντας να κατονομάσει το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε βάσεις του στρατού ή Σιιτικών πολιτοφυλακών, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και ηγετικά στελέχη της σιιτικής πολιτοφυλακής «Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης» (PMF) χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «κατάφωρη βία» σε βάρος του Ιράκ, με στόχο «να εμποδιστεί ο ρόλος τους στην εξάλειψη τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"».

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, που κράτησε εμμέσως «αποστάσεις» από το Ισραήλ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι «κατά οιωνδήποτε δράσεων από εξωτερικούς παράγοντες που υποκινούν τη βία στο Ιράκ». Διαβεβαίωσε πως ο αμερικανικός στρατός θα συνεργαστεί με τον ιρακινό στις έρευνες για τις επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, προσθέτοντας πως «το Ιράκ έχει δικαίωμα να ελέγξει τη δική του ασφάλεια και να προστατεύει τη δημοκρατία».

Πληροφορίες για το ρόλο Κούρδων της Συρίας

Σε χτεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα «Μiddle East Eye», που επικαλείται Ιρακινό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στο Ιράκ έγιναν από περιοχές των Σύρων Κούρδων από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό στο έδαφος της βόρειας Συρίας. Επίσης, αναφέρει ότι έγιναν με την «οικονομική και άλλη υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ