Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη

Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 12, 13, 14 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Εναν χώρο - σύμβολο αντίστασης και ηρωισμού του λαού μας την περίοδο της Κατοχής (1941-1944). Χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων κομμουνιστών, αγωνιστών και αντιστασιακών. Υπολογίζεται ότι οι εκτελέσεις ξεπέρασαν τις 800, ενώ ο αριθμός όσων φυλακίστηκαν πλησιάζει τις 5.000.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα το στρατόπεδο παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παραμέλησης με ευθύνη των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων και η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα τελευταία χρόνια εκεί είναι μοχλός για την αξιοποίησή του ως πάρκου απαραίτητου για τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το 2017, ένα μέρος του στρατοπέδου παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά, μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις για αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου για τον λαό της περιοχής. Ως αποκλειστικά περιβαλλοντικός - οικολογικός χώρος πρασίνου, ελεύθερος για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών του, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε πολιτισμό, αθλητισμό.

Ωστόστο, στο έδαφος της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων για τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας του, της υποχρηματοδότησης, της αδυναμίας φύλαξης και καθαριότητας του πάρκου βρίσκει πάτημα η ανταποδοτικότητα. Ενα κομμάτι των κτιρίων θα δοθεί σε ιδιώτες, με στόχο τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις λειτουργίες του οποίου προβλέπεται να τις απολαμβάνει ο λαός της περιοχής με αύξηση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας. Απέναντι στα παραπάνω, η ΚΝΕ και μέσα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ της διεκδικεί μαζί με τον λαό της περιοχής: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις φάσεις εξέλιξης και συντήρησης του έργου, με στόχο την αποφυγή επιβάρυνσης της τοπικής κοινωνίας. Δέσμευση από το δήμο ότι αφενός οι λειτουργίες που θα παρέχει το Μητροπολιτικό Πάρκο θα καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες του λαού σε αναψυχή, αθλητισμό κ.λπ. και αφετέρου να αποφευχθεί η ιδιωτική λειτουργία. Ανέγερση σχολικών κτιρίων και κτιρίων Προσχολικής Αγωγής λόγω έλλειψης αρκετών δομών στην περιοχή. Ελεγχο στατικής επάρκειας αντισεισμικής - αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα κτίρια. Ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του χώρου με μουσείο Εθνικής Αντίστασης αφιερωμένο στους εκτελεσμένους αγωνιστές του στρατοπέδου από τους φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κατασκευή μνημείου στη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Ανάπλαση του χώρου πρασίνου του πάρκου συνολικής έκτασης 270.000 τ.μ. και δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ