Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Χορηγίες και ιδιώτες σε πρώτο πλάνο

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η υπουργός για τα πεπραγμένα του υπουργείου τον τελευταίο μήνα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ενημέρωσε για τα πεπραγμένα του υπουργείου Πολιτισμού τον τελευταίο μήνα. Ακόμα και από αυτό το σύντομο διάστημα φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου, πατώντας στις αρχικές της εξαγγελίες, προχωρά στην ακόμα αμεσότερη και μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού, καθώς και στη σύνδεση των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών οργανισμών με χορηγούς.

Οσον αφορά το θέμα της επικαιρότητας σχετικά με το αίτημα δανεισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Ελληνα πρωθυπουργό, η Λ. Μενδώνη σημείωσε ότι «εμείς ως υπουργείο Πολιτισμού θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα προετοιμάσουμε, όπως γινόταν πάντα για αυτά τα θέματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, την πρόταση». Κατά τ' άλλα ανέφερε ότι «η κυριότητα των Γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο». Βέβαια, όλα αυτά είναι λόγια του αέρα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια καμία ουσιαστική πίεση δεν έχει ασκηθεί από τις κυβερνήσεις για την επιστροφή των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.

Σχετικά με το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, η Λ. Μενδώνη τόνισε ότι «"ξεμπλόκαρε" από το υπουργείο Πολιτισμού» μετά από τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις επέτρεψαν τροποποίηση των όρων προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ ήρθαν ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό.

Για το κτήμα του Τατοΐου, η Λ. Μενδώνη ενημέρωσε ότι προχωράνε οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού ανακτόρου. Και εδώ προβλέπεται η ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με τη λειτουργία του ξενοδοχείου, του καφέ και του αγροκτήματος.

Οσον αφορά την Πινακοθήκη, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να γίνουν τα εγκαίνια των μόνιμων συλλογών αλλά και κάποιας έκθεσης, η οποία θα σχετίζεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στις 25 Μάρτη του 2021. Το κόστος της μεταφοράς των έργων, σύμφωνα με την υπουργό, θα το αναλάβουν το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Πινακοθήκη «με πόρους τους οποίους βρήκε» και «αν δεν φτάσουν τα χρήματα», το ελληνικό Δημόσιο.

Η Λ. Μενδώνη ενημέρωσε ότι το υπουργείο αποδέχτηκε πρόταση χορηγίας από το «Ιδρυμα Νιάρχος» για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και ενημέρωσε ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει το α' εξάμηνο του 2020. Για το θέμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αυτήν τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της αποδοχής της χορηγίας του «Ιδρύματος Νιάρχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ