Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικούν αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Σήμερα η κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με κεντρικά αιτήματα τον ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 19ης Ιούλη και την αντισεισμική θωράκισή τους, σωματεία, σύλλογοι και φορείς καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι, στη στάση μετρό «Εθνική Αμυνα» (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε).

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, σωματεία και φορείς του Μενιδίου σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε τα χειρότερα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε κι άλλη τραγωδία σαν κι αυτή που ζήσαμε πριν από 20 χρόνια στο σεισμό της Πάρνηθας. Κουραστήκαμε να ακούμε από τους υπεύθυνους λόγια παρηγοριάς μετά από κάθε κακό. Είναι ώρα να παλέψουμε για τη ζωή και την προστασία των παιδιών μας».

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συντονίσουν τώρα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να τις στελεχώσουν με ανθρώπινο δυναμικό, να δώσουν έκτακτη χρηματοδότηση για να λυθεί ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των παιδιών μας».

Οι φορείς διεκδικούν:

  • Να πραγματοποιηθεί τώρα δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 19ης Ιούλη.
  • Να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της περιοχής σε μόνιμη και σταθερή βάση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω, ο Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου.

Σχολεία χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας!

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωκράτης» καταγγέλλει το γεγονός ότι δύο μήνες μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου, μαθητές θα βρεθούν εκτός σχολικής τάξης παρά το άνοιγμα των σχολείων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Στο 6ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θρακομακεδόνων τα μαθήματα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτέμβρη. Στο 4ο, 8ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές.

Ο Σύλλογος αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων, αφού «20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό στην Πάρνηθα, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση στα σχολεία της περιοχής». Και προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει παρασχεθεί κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας από τους αρμόδιους φορείς για τα σχολεία του δήμου».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης: Να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν. Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. Αμεση ανέγερση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζονται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας! (2023-10-14 00:00:00.0)
Ποιος εγγυάται ότι θα αντέξουν τα κτίρια στον επόμενο μεγάλο σεισμό; (2023-02-11 00:00:00.0)
Ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων (2020-01-01 00:00:00.0)
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ο έλεγχος και η αποκατάσταση των σχολείων (2019-08-29 00:00:00.0)
Διαχρονικό έγκλημα η θυσία της προστασίας του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου (2019-07-27 00:00:00.0)
Ελάχιστα κονδύλια για έρευνα και ελέγχους (2006-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ