Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απειλές για Προσφυγικό και Κύπρο

«Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμμαχία με βαθιές ρίζες», λέει ο Ερντογάν

«Δεν είναι δυνατόν να αντέξουμε άλλο προσφυγικό κύμα», επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς η χώρα του όλο και περισσότερο επαναφέρει τις εξελίξεις και την «αντιμετώπιση» των «μεταναστευτικών ροών» ως θέμα επαναδιαπραγμάτευσης πολλών ανοιχτών μετώπων, σε Συρία, Ανατολική Μεσόγειο κ.α. «Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πρέπει να γίνουν άλλες κινήσεις», πρόσθεσε, σε δηλώσεις που έκανε - καθόλου τυχαία - υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος (που ξεκίνησε 5ήμερη επίσκεψη) και ενώ επανέρχονται οι αμερικανο-τουρκικές τριβές (βλέπε σχετικό θέμα) και διαφωνίες για τους όρους συγκρότησης (και τα ανταλλάγματα φυσικά) «ζώνης ασφάλειας» στη βόρεια Συρία, γενικά για πολλές πλευρές που αφορούν τη μεταπολεμική μοιρασιά και ισορροπία στη Συρία.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για τις τουρκικές «αντοχές» στο Προσφυγικό έγιναν ενώ πυκνώνουν εκτιμήσεις και αναλύσεις για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης και της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό που η Τουρκία υπέγραψε με την ΕΕ, το 2016, με πολύ πιο πλούσια ατζέντα αυτήν τη φορά. Μάλιστα, χτες, με αφορμή το νέο γύρο γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκαν στο Βερολίνο, εμφανίστηκαν και «σενάρια» για πιθανή επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα, το επόμενο διάστημα, με αιχμή τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Ερντογάν χτες βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια συμμαχία με βαθιές ρίζες. Αυτή η συμμαχία έχει δοκιμαστεί κατά περιόδους και ξεπέρασε πολλά. Με κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, η συμμαχία μας ασφαλίστηκε περισσότερο». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρος είπε ότι «είμαστε σε επαφή (με την Ουάσιγκτον) για προβλήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες. Διατηρούμε ισχυρές σχέσεις σε κάθε επίπεδο». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν υποστήριξε ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια (από 20 δισ. που είναι σήμερα) και θα προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση με συγκεκριμένα βήματα.

Νέες δηλώσεις για Κυπριακό

Στο μεταξύ, χτες, από την Αγκυρα, όπου υποδέχτηκε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή διάσκεψη τι θέλει ο καθένας, σημειώνοντας ότι για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους «κόκκινη γραμμή» είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή και η εκ περιτροπής προεδρία.

Στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, αντιδρώντας και στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα, επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εξαιρετικά αντιπαραγωγική την απόπειρα της τουρκικής πλευράς, για μια ακόμα φορά, «να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία που απαιτείται για την επίλυση του Κυπριακού σε συζήτηση επί των σφετεριστικών αξιώσεών της έναντι του φυσικού πλούτου της Κύπρου». «Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι να εγκαταλείψει η Τουρκία αυτήν την άγονη επιθετική συμπεριφορά και να συγκατατεθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης που προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και στη βάση της οποίας γίνονται και οι διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και επανέναρξη διαπραγματεύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ