Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Παγιδευμένοι στην ... «ανοιχτή» δομή

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Σχιστό
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Σχιστό
Ολα τα προβλήματα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κυριαρχούν και στον προσφυγικό καταυλισμό στο Σχιστό (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης), στον οποίο χτες περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 878 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναικόπαιδα και για την ακρίβεια ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές (μάνα ή πατέρας με παιδιά) οικογένειες, πολυμελείς οικογένειες, ΑμεΑ, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα.

Ο παραπάνω αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, αφού άρχισε στη δομή του Σχιστού η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο. Ηδη, χτες στη διάρκεια της περιοδείας, κατέφτασαν 17 πρόσφυγες και μετανάστες, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 895. Ο καταυλισμός είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων με 153 κοντέινερς και 2 κτίρια με 20 δωμάτια και 6 δωμάτια αντίστοιχα.

Το 60% των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στο Σχιστό είναι Αφγανοί και το 24% Σύροι. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως Ιρανοί. Τα παιδιά στον καταυλισμό είναι 280, όλων των βαθμίδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα 28 είναι ασυνόδευτα 14 έως 17 ετών. Οπως αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους, «το 90% των φιλοξενούμενων δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα», όσο για επανένωση των ασυνόδευτων παιδιών με τις οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι γνώριζαν να έχει γίνει μόνο μία.


Τον πρώτο λόγο βέβαια συνεχίζουν να έχουν οι 3 ΜΚΟ που έχουν απομείνει, από τις 6 με 7 που ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες. Οι μισθοί των υπαλλήλων των ΜΚΟ είναι 870 έως 900 ευρώ. «Για καταβολή υπερωριών δεν γίνεται λόγος. Αν λόγω της φύσης της δουλειάς, δουλέψουμε πάνω από το 8ωρο, η απάντηση ήταν να είχαμε τελειώσει τη δουλειά μας νωρίτερα», ανέφερε σχετικά εργαζόμενος.

Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καλύπτεται από την Πολεμική Αεροπορία, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, επίσης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνα). Με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν προσληφθεί συνολικά 85 εργαζόμενοι, των οποίων όμως από τις 23 Σεπτέμβρη αρχίζει σταδιακά η λήξη τους. Από αυτούς, οι 31 έχουν προσληφθεί με κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ του δήμου Περάματος. Τους οφείλονται γάλατα 2 ετών, δουλεύουν χωρίς ατομικά μέσα προστασίας. «Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε εμείς από γάντια μέχρι αναλώσιμα και απορρυπαντικά. Για πείτε μας, από τα 495,25 ευρώ το μήνα που παίρνουμε, τι μένει τελικά;». Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε ότι χρειάζονται νέες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Δ. Μανωλάκου σχολίασε κατά τις συνομιλίες της με τους εργαζόμενους ότι «μπορεί να είναι ανοιχτή δομή, αλλά τα προβλήματα εγκλωβισμού παραμένουν στο ακέραιο. Το ΚΚΕ όχι μόνο ενημερώθηκε, αλλά και δεσμεύτηκε για την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και ελλείψεων. Ταυτόχρονα, όμως, απευθύνει το κάλεσμα οι εργαζόμενοι να εντείνουν την πάλη για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, για να κλείσουν οι "Μόριες" και να μη δημιουργηθούν νέες. Για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας, για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ