Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Ανεβάζει ταχύτητα» σε ΑΠΕ και διαχείριση απορριμμάτων

Επισπεύδει τους ρυθμούς η κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα», το οποίο θα στοχεύει στην εντατικοποίηση των ρυθμών μείωσης της χρήσης λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, με ανάλογη αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για τον παραπάνω λόγο συνεδρίασε χτες η αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή και, όπως ανακοινώθηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι η αποστολή του τελικού Εθνικού Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους, έχοντας πρώτα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ώστε να λάβει «δεσμευτικό χαρακτήρα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το νέο ΕΣΕΚ θα κινείται στην αντίστοιχη λογική εκείνου που είχε συντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση, παρέχοντας αφειδώς «ζεστό» χρήμα στους ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος (παραγωγή Ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, «καθαρά» οχήματα και «πράσινες» μεταφορές κ.λπ.), αξιοποιώντας τα σχετικά ευρωπαϊκά ταμεία «ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων».

Κύρια χαρακτηριστικαά του ΕΣΕΚ θα είναι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης Ενέργειας, στο 35% αντί του 31% που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο, και η «επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής».

Βασικός στόχος φυσικά παραμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου με ισχυρή συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Τρέχουν» οι εξελίξεις και στην ανακύκλωση

«Ενθάρρυνση» των δήμων να συμμετάσχουν πιο ενεργά σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, με αφορμή συνάντηση που πραγματοποίησε με το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης». Ο υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα «είναι πίσω» στους παραπάνω τομείς, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα «ενθαρρύνει» μέσω της ΚΕΔΕ τους δήμους να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πρόγραμμα εγκατάστασης «καφέ κάδων» για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να κινηθεί άνετα και σε αυτόν τον τομέα πάνω στον δρόμο που χάραξε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φρόντισε να θεσπίσει μια σειρά προστίμων και χαρατσιών στους δήμους ως... παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλη εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ που καθόριζε τα τιμολόγια των υπηρεσιών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) προς τους δήμους, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση, στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών και «πράσινα» απόβλητα).

Μέτρο που σε συνδυασμό με τη συστηματική περικοπή των κονδυλίων των δήμων λειτουργεί ως εύφορο έδαφος κερδοφορίας για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ως βασικό εργαλείο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ