Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέα εργατικά «ατυχήματα» σε υπηρεσίες καθαριότητας δήμου

Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Ηλιούπολης.

Συγκεκριμένα, μία εργαζόμενη τραυματίστηκε στο χέρι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ράμματα, ενώ άλλη μία έπαθε διάστρεμμα στο πόδι.

Την εντατικοποίηση και τις ελλείψεις προσωπικού επισημαίνει ως βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για τα συχνά «ατυχήματα» το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης.

«Στο όνομα της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού, καθημερινά σε όλους τους χώρους δουλειάς παραβλέπονται οι αντίξοες συνθήκες εργασίας και καταστρατηγούνται τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Οπως εξηγεί, παρά τις παρεμβάσεις του, υπάρχουν διπλοβάρδιες στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στην αποκομιδή, παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Το σωματείο διεκδικεί:

-- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών.

-- Οργάνωση εργασίας με κριτήριο την ασφάλεια και την προστασία της υγείας του εργαζόμενου.

-- Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας.

-- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ