Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - 46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΙΝΟΣΕΤ
Απαίτηση η τιμωρία των εγκληματιών

Με αφορμή τα 46 χρόνια από το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτέμβρη 1973, συγγενείς των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ πραγματοποίησαν προχτές κινητοποίηση στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, ενώ υπέβαλαν και ποινική δίωξη εναντίον των υπουργών της δικτατορίας.

Οπως τόνισε η Λορένα Πισάρο, πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Κρατούμενων - Εξαφανισμένων Ατόμων, «ασκήσαμε ποινή δίωξη εναντίον καθενός από αυτούς που κατείχαν υπουργικές θέσεις στα 17 χρόνια της δικτατορίας, ως υπεύθυνων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν». Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 3.200 δολοφονημένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές ενάντια στη δικτατορία και για περισσότερους από 1.000 πολιτικούς κρατούμενους που αγνοούνται, από τους οποίους μόνο για περίπου 100 υπάρχουν στοιχεία. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη. Σύμφωνα πάντως με την πρακτική της στυγνής δικτατορίας του Πινοσέτ, πολλοί κρατούμενοι εκτελούνταν και στην συνέχεια ρίχνονταν στην θάλασσα, κάτι που μετά από 40 χρόνια κάνει αδύνατη την ανεύρεσή τους.

Τα μέλη της Ενωσης και εκατοντάδες διαδηλωτές κατέληξαν - όπως κάνουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα - στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο, που ήταν τόπος βασανιστηρίων όπου κρατούνταν προσωρινά οι πολιτικοί κρατούμενοι, για να σταλούν στην συνέχεια σε φυλακές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ