Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνάντηση Νετανιάχου - Πούτιν με ατζέντα Μέσης Ανατολής

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι
ΜΟΣΧΑ.--

Το «παραδοσιακό» προ των εκλογών ταξίδι στη Ρωσία πραγματοποίησε και χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επέλεξε μόλις πέντε μέρες πριν από τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη να πάει στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και να συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να αναδείξει στους ψηφοφόρους τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία.

Ο Νετανιάχου (που είχε ξανακάνει το ίδιο ταξίδι στη Ρωσία λίγο πριν από τις ισραηλινές εκλογές της 9ης Απρίλη) έθεσε επί τάπητος θέματα ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής πολιτικής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σε συναντήσεις που πραγματοποίησε κλιμάκιο Ισραηλινών αξιωματούχων με Ρώσους ομολόγους τους, επανέλαβαν τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις της ισραηλινής αστικής τάξης σε βάρος του μεγαλύτερου ανταγωνιστή στην περιοχή, του Ιράν, σε μία προσπάθεια να «ανανεώσουν» την ανοχή της Μόσχας στις κλιμακούμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες σε βάρος σιιτικών πολιτοφυλακών, ενόπλων της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» και Ιρανών στρατιωτικών σε Συρία και Ιράκ.

Στη συνάντηση χτες βράδυ με τον Πούτιν (έγινε με τουλάχιστον δύο ώρες καθυστέρηση) έγινε αναφορά στο σχέδιο του Ισραηλινού Προέδρου για την προσάρτηση του 30% των εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Πάντως, εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει «καμία προσάρτηση» κατεχόμενης παλαιστινιακής γης, επειδή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Πριν μεταβεί στο Σότσι, ο Νετανιάχου έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό δίκτυο RBK, δηλώνοντας ότι η στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ - Ρωσίας στη Συρία αποφεύχθηκε λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί με τον Πρόεδρο Πούτιν. «Ο συντονισμός κατέστη δυνατός γιατί ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Μιλάμε ανοιχτά και χωρίς υπαινιγμούς. Μιλάμε με ειλικρίνεια, λέγοντας τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία Ρωσίας - Ιράν είναι συγκυριακή σύγκλιση συμφερόντων και επέμεινε ότι το «σιιτικό ακραίο Ισλάμ» είναι πιο μεγάλη απειλή από τους εξτρεμιστές σουνίτες που δημιούργησαν ένοπλες οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος».

Αποκαλύψεις για κατασκοπεία Ισραηλινών στις ΗΠΑ

Την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετέβαινε στο Σότσι, ρεπορτάζ της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Politico» αποκάλυπτε πως το Ισραήλ είναι «πιθανώς» πίσω από την υπόγεια εγκατάσταση συστημάτων κατασκοπείας και καταγραφής τηλεπικοινωνιών, που είναι γνωστά ως StingRays, στον Λευκό Οίκο και άλλες «ευαίσθητες περιοχές» στην Ουάσιγκτον τουλάχιστον επί μία διετία. Τις πληροφορίες για τη μυστική τοποθέτηση συστημάτων StingRays, που δεν καταγράφουν μόνο δεδομένα αλλά και το περιεχόμενο τηλεπικοινωνιών, έδωσαν στο «Politico» τρεις Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Το γραφείο του Νετανιάχου έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες ως «κατάφωρο ψεύδος», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει μακροχρόνια συμφωνία με τις ΗΠΑ «να μην εμπλέκεται σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις αντικατασκοπείας στις ΗΠΑ». Παρ' όλα αυτά, οι Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι τόνισαν πως οι έρευνες ειδικών του FBI και άλλων διωκτικών υπηρεσιών συνέδεσαν τις συσκευές StingRays με Ισραηλινούς πράκτορες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ