Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπαρκτός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

ΜΟΣΧΑ.--

Ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες υφίσταται, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κατά την παρουσίαση έκθεσης του ρωσικού ΥΠΕΞ με θέμα «τη νέα αντίληψη και τους τρόπους ενίσχυσης της πολυμερούς στρατηγικής σταθερότητας».

«Υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος. Είναι ιδιαίτερα εμφανής η αρνητική δυναμική που εκδηλώνεται τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Ριάμπκοφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι «δυτικοί» «γίνονται κατά καιρούς αρκετά επιθετικοί», «αποφεύγουν να συζητήσουν επί της ουσίας ζητήματα που έχουν ωριμάσει, μπλοκάρουν τους διαύλους διαλόγου, συνεχίζουν να προκαλούν κλονισμούς στην αρχιτεκτονική ελέγχου των εξοπλισμών, σκόπιμα υιοθετούν μια απροκάλυπτη καταστροφική πολιτική, επιδιώκοντας να ακυρώσουν τους αποτελεσματικούς εκείνους μηχανισμούς ασφάλειας και σταθερότητας».

Ολα αυτά «εγκυμονούν αρνητικές συνέπειες για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν πρέπει να επιτρέψουν έναν πυρηνικό πόλεμο.

Πάντως η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε δοκιμές πυραύλων που απαγορεύονταν από τη Συνθήκη INF μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές) μετά τη λήξη της συμφωνίας στις 2 Αυγούστου, δήλωσε ο Ριάμπκοφ. Μετά την ακύρωση της INF, η «συγκράτηση» είναι η ενδεδειγμένη τακτική, αν και δεν υπάρχουν αυταπάτες ως προς τις ΗΠΑ, είπε.

«Από την Ουάσιγκτον ακούμε μηνύματα για το αντίθετο. Οπως για παράδειγμα η πρόθεση να πραγματοποιηθούν δοκιμές βαλλιστικών όπλων μικρότερης εμβέλειας το φθινόπωρο και ότι εργάζονται εντατικά πάνω σε άλλα συστήματα που απαγόρευε η Συνθήκη, ήδη όσο αυτή ήταν σε ισχύ. Πιστεύουμε ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να επιτύχει ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα έναντι των χωρών που βλέπει ως γεωστρατηγικούς ανταγωνιστές της - τη Ρωσία και την Κίνα», τόνισε ο Ριάμπκοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ