Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιδιώκει μεγαλύτερη εμπλοκή στη Λιβύη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η πρόθεση της Γερμανίας να εμπλακεί περισσότερο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Λιβύη εκφράζεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας προχτές στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε: «Στη Λιβύη, εξελίσσεται μια κατάσταση που μπορεί να είναι παρόμοια με τη Συρία, δηλαδή ένας πόλεμος διά εκπροσώπων», εννοώντας ότι συγκρούονται ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μέσω ντόπιων ένοπλων οργανώσεων που τις υποστηρίζουν. Για τη Γερμανία έχει αποφασιστική σημασία να μην κλιμακωθεί εκεί ένας τέτοιος πόλεμος «αλλά να αποκατασταθεί η κρατική υπόσταση της Λιβύης όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό». Διότι «αν δεν σταθεροποιηθεί η Λιβύη, θα αποσταθεροποιηθεί όλη η περιοχή στην Αφρική», προειδοποίησε.

Την ίδια μέρα, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Τρίπολη, Ολιβερ Οβτσα, γνωστοποίησε ότι η Γερμανία σκοπεύει να οργανώσει μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, με σκοπό να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση» στη χώρα. Η σύνοδος ενδέχεται να γίνει τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη στο Βερολίνο και θεωρείται ως η πρώτη μείζων διπλωματική πρωτοβουλία αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην Τρίπολη τον Απρίλη.

Η Γερμανία έχει αρχίσει «διαβουλεύσεις με διεθνείς εταίρους - κλειδιά» και αν υπάρξει «επαρκές προπαρασκευαστικό έργο, αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική διεθνή σύνοδο το φθινόπωρο», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ