Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ναι» στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς από το Εθνικό Συμβούλιο

Ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας επικρότησε την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να αποδεχτεί την πρόσκληση για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου κινήθηκε μέσα σε κλίμα συναίνεσης. Κατά την τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου λήφθηκαν αποφάσεις ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στη λεγόμενη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως το Σώμα θα συνέλθει εκ νέου στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, αναφέροντας παράλληλα πως τα μέλη του θα τύχουν ενημέρωσης μετά το πέρας της συνάντησης της 4ης Δεκεμβρίου, για το περιεχόμενό τους. Οι αποφάσεις, εξήγησε ο κ. Παπαπέτρου έχουν ληφθεί με βάση τις χαραγμένες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τις δεδομένες τοποθετήσεις του Εθνικού Συμβουλίου "έγινε επεξεργασία θεμάτων του πώς χειριζόμαστε το α, β, το γ θέμα". Κληθείς να πει αν συζητήθηκε το θέμα των τουρκικών απειλών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι θίχτηκε και αυτό το θέμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 18 και 19 Δεκέμβρη.

Κληθείς να πει αν μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς προγραμματίζεται μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα για συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένο ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ.Σημίτης θα συναντηθούν στο Λάακεν στις 15 Δεκεμβρίου».

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην Τουρκία, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η επίσκεψη του κ. Πάουελ έχει τη σημασία της από τη στιγμή που τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει είναι και το Κυπριακό. «Δε θέλω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο προκαταβολικά όμως αυτές οι πληροφορίες, αυτές οι συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, Ηνωμένων Εθνών, αμερικανικό, ευρωπαϊκό και άλλα δείχνουν ότι αυτό που επιζητούσε πάντα η πλευρά μας ως διεθνοποίηση του Κυπριακού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ Ντανιέλ Κον Μπεντίτ πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν δε λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι η δήλωση αυτή «επιβεβαιώνει προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ προς την ίδια κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ