Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μετανάστες από το Ιράκ πυρπόλησαν κτίρια των βρετανικών βάσεων

Ιρακινοί μετανάστες έβαλαν φωτιά σε κτίριο στη στρατιωτική βάση της Βρετανίας στη Δεκέλεια της Κύπρου, χτες, δεύτερη μέρα της διαμαρτυρίας τους με αίτημα να τους επιτραπεί να εργαστούν και να μεταβούν στη Βρετανία, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μετανάστες είχαν πυρπολήσει προχτές δύο ακόμη κτίρια, εξοργισμένοι από την προσπάθεια της αστυνομίας να τους φωτογραφήσει.

Να σημειώσουμε πως στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο διαμένουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο περισσότεροι από εκατό μετανάστες, Ιρακινοί και Κούρδοι του Ιράκ. «Ενα ακόμη κτίριο πυρπολήθηκε σήμερα» (σ.σ. χτες), δήλωσε προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» ο Ρόμπερτ Νιντ, εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων.

Πολλοί από τους μετανάστες έφτασαν στην ελεγχόμενη από τη Βρετανία παραθαλάσσια περιοχή της Κύπρου με αλιευτικά σκάφη που αναχώρησαν από γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι μετανάστες έχουν ζητήσει να τους επιτραπεί να εργαστούν και να αναχωρήσουν για τη Βρετανία. Ομως, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι τα αιτήματα αυτά δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. «Η Βρετανία δεν έχει υποχρέωση να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους έχει αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα σε Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων(SBAs)», ανέφερε.

Δύο SBAs - ξεχωριστές νομικές οντότητες στην Κύπρο - καλύπτουν έκταση 96 τετραγωνικών μιλίων στο νότιο τμήμα του νησιού. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που καταχρώνται τη φιλοξενία μας με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε ο Νιντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ