Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα «S-400» στην Αρκτική

Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος και τα σημαντικά θαλάσσια περάσματα στο επίκεντρο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες την ανάπτυξη του τελευταίου μοντέλου πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «S-400» στο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά στην Αρκτική, μια στρατηγική περιοχή όπου η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια, σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, σκανδιναβικές χώρες, Ιαπωνία κ.ά.).

Τα συστήματα «S-400» αναπτύχθηκαν ανάμεσα στη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Θάλασσα του Κάρα, σε αντικατάσταση των παλαιότερων «S-300», ανακοίνωσε ο ρωσικός Στόλος του Βορρά, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι "S-400" αυξάνουν σημαντικά τη ζώνη ελέγχου του εναέριου χώρου στην Αρκτική», υπογράμμισε ο Στόλος του Βορρά. Η Ρωσία ενισχύει εδώ και χρόνια τις στρατιωτικές υποδομές της στην Αρκτική, όπου διαθέτει πολλές σύγχρονες βάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν με αυτάρκεια και νέα αεροδρόμια.

Το τελευταίο μοντέλο των συστημάτων «S-400» έχει ήδη αναπτυχθεί στην Αρκτική στις περιοχές Μουρμάνσκ και Αρχαγγέλσκ, καθώς και στη Δημοκρατία Σαχά, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο.

Εκτός από τα τεράστια αποθέματά της σε υδρογονάνθρακες, η Αρκτική προκαλεί το ενδιαφέρον της Ρωσίας και λόγω του Βορειοανατολικού Περάσματος, το οποίο ελπίζει να εκμεταλλευτεί στο μέλλον - με το λιώσιμο των πάγων - ως μια μεγάλη εμπορική οδό που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Τη σημασία των νέων εμπορικών διαδρομών - μεταξύ άλλων - υπογραμμίζουν και οι ΗΠΑ.

Τον Ιούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ρωσικού αερίου, «Novatek», ανακοίνωσε νέα ρεκόρ στον διάπλου της Αρκτικής, παραδίδοντας φυσικό αέριο στην Κίνα σε 16 μέρες, τον μισό από τον απαιτούμενο χρόνο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Στα τέλη Αυγούστου, η Ρωσία εγκαινίασε τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο, τον «Akademik Lomonossov» («Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ»), με σκοπό να διευκολύνει την ανάπτυξη της Αρκτικής και να τροφοδοτεί τις πετρελαϊκές εξέδρες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ