Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
«Κοινωνική πολιτική» με ξένα κόλλυβα

Για άλλη μια φορά, οι παροχές του ΟΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων

Ως μηχανισμό εξασφάλισης της εκλογικής της πελατείας, συντήρησης εργατοπατέρων και φτιασιδώματος του «κοινωνικού προσωπείου» της, χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Εναν οργανισμό που χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και υποτίθεται ότι αποκλειστική του αρμοδιότητα είναι να τους παρέχει υπηρεσίες κοινωνικού περιεχομένου, όπως ο κοινωνικός τουρισμός, τα εκδρομικά και πολιτιστικά προγράμματα κ.ά.

Ομως και οι ίδιες οι παροχές του οργανισμού για το 2002 που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο του οργανισμού Δ. Σπηλιοπούλου, τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα και τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Ε. Τζιώλα, είναι πίσω από τις τεράστιες πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Ο Δ. Ρέππας επιχείρησε να παρουσιάσει κατακόρυφα αυξημένο το συνολικό ποσό που θα διαθέσει ο ΟΕΕ για το 2002 με αλχημείες.

Ετσι, ενώ οι παροχές το 2001 έφταναν στο ποσό των 13.780.000.000 δραχμών και αφορούσαν Κοινωνικό Τουρισμό, Εκδρομικά και Θεατρικά Προγράμματα, Πιστώσεις για την Περιφέρεια, Δελτία Αγοράς Βιβλίων και Επενδυτικό Πρόγραμμα, χτες ο Δ. Ρέππας ανέβασε για το 2002 το ποσό των παροχών στα 24.500.000.000 δραχμών, προσθέτοντας στις παροχές και τα ποσά που αντιστοιχούν σε συνδικαλιστικές ενισχύσεις, στα Λειτουργικά Εξοδα Βρεφονηπιακών Σταθμών και τη Λειτουργία Κέντρων Νεότητας. Πρόκειται για κατηγορίες που ίσχυαν και το 2001 αλλά που δεν αναφέρονταν μέχρι τώρα ως παροχές. Το πραγματικό ποσό για παροχές που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται οι εργαζόμενοι φτάνει στα 16.050.000.000.

Από την άλλη, η πρόεδρος του οργανισμού παρουσίασε ως κοινωνική πολιτική την περικοπή του επιδόματος σύστασης νέας οικογένειας και του επιδόματος με τη μορφή χρηματικής αμοιβής για τους αριστούχους μαθητές (σταμάτησαν να δίνονται από τις αρχές του 2001). Οπως είπε, τα χρήματά αυτά θα χρησιμοποιούνται για να μπορούν οι νέοι γονείς να πηγαίνουν δωρεάν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού για τρία περίπου χρόνια. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση να εξασφαλίζει δωρεάν δημόσια Παιδεία σε όλα τα εκπαιδευτικά στάδια κάνει ουσιαστικά, αναδιανομή κονδυλίων, κόβοντας μια παροχή και ενισχύοντας κάποια άλλη. Προφανώς, η κυβέρνηση έκρινε ότι οι γονείς είναι για την ίδια πιο ωφέλιμη εκλογική πελατεία από ό,τι τα νέα ζευγάρια που μαστίζονται και αυτά από την ανεργία και το άθλιο επίπεδο διαβίωσης.

Εκτός, όμως, από όσα παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου πρέπει να σημειωθεί ότι συμπεράσματα ενδεικτικά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, προκύπτουν και από τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ. Ετσι από τη μηδαμινή σχεδόν αύξηση των φετινών εσόδων του ΟΕΕ και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χρηματοδοτείται μόνο από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών βγαίνει το ακόλουθο συμπέρασμα: πως οι άνεργοι δεν έχουν μειωθεί (αφού το συνολικό ποσό των εισφορών των εργαζομένων έχει μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι και άρα ο αριθμός τους έχει παραμείνει ίδιος) και ότι η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών δεν έχει χτυπηθεί (γιατί και το ποσό που προέρχεται από αυτούς παραμένει στα ίδια επίπεδα), παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις για το αντίθετο.

Ακόμα, με διάφορα νομοθετήματα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μέρος των εσόδων του ΟΕΕ για τη χρηματοδότηση οργανισμών ορισμένοι από τους οποίους καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των εργαζομένων. Τέτοιο είναι το Ταμείο των εργατοπατέρων ή όπως κομψά αποκαλείται Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συνδικαλιστικών Στελεχών και Υπαλλήλων Συνδικαλιστικών Οργανισμών και το οποίο απορροφά το 10% του προϋπολογισμού του οργανισμού. Πρόσθετα το Ελληνικό Κέντρο Πιστοποίησης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και το Ινστιτούτο Εργασίας απορροφούν πάνω από 1 δισ. από τον ΟΕΕ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θεσμοθετεί οργανισμούς και αντί να επιχορηγήσει από το κρατικό προϋπολογισμό τη λειτουργία τους τους χρηματοδοτεί με λεφτά του ΟΕΕ. Σύμφωνα, με πληροφορίες διατυπώνεται ήδη η σκέψη μέρος των εξόδων των εκδρομικών προγραμμάτων και των βρεφονηπιακών σταθμών να το καλύπτουν άμεσα οι εργαζόμενοι. Δηλαδή όχι μόνο η κυβέρνηση δε διαθέτει κονδύλι για τον ΟΕΕ, κάτι που θα έπρεπε να κάνει, αλλά σχεδιάζει νέα χαράτσια για τους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές για το 2002, αυτές απευθύνονται σε 500.000 δικαιούχους και θα δοθούν 6,5 δισ. στον κοινωνικό τουρισμό, 2,6 στο εκδρομικό πρόγραμμα του νομού Αττικής, 1,7 στο θεατρικό, 750 εκατομμύρια στην αγορά βιβλίων και 1,9 δισ. πιστώσεις για την περιφέρεια.

Για τον κοινωνικό τουρισμό η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων θα γίνει κατά αλφαβητική σειρά, όπως και πέρυσι, και θα αρχίσει από τις 14 Ιανουαρίου 2002. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2001 ξεκινά το πολιτιστικό πρόγραμμα (θέατρα, συναυλίες) αρκεί οι επιχειρηματίες, που έχουν ξεκινήσει παραστάσεις, να φέρουν άμεσα τα εισιτήρια στον Οργανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ