Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ στην πολιτική προσφυγιά

Από προηγούμενες εκθέσεις αρχειακού υλικού σε παλιότερα Φεστιβάλ
Από προηγούμενες εκθέσεις αρχειακού υλικού σε παλιότερα Φεστιβάλ
Στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παρουσιάζεται μια σημαντική έκθεση με ένα απάνθισμα της εκδοτικής δραστηριότητας στην πολιτική προσφυγιά. Σε όλα αυτά τα χρόνια μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ και την εγκατάσταση των μαχητών του στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, το ΚΚΕ με τη συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών ανέπτυξε πλούσια εκδοτική δραστηριότητα.

Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς πάρθηκαν από το Κόμμα σημαντικές αποφάσεις για τη μετάφραση και έκδοση έργων όπως «Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ, «Απαντα» του Λένιν, «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ - Ενγκελς, «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο», «Μισθός, τιμή και κέρδος», «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», «Κριτική του προγράμματος της Γκότα», «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» κ.ά. και υλοποιήθηκαν από το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα». Το εκδοτικό «Νέα Ελλάδα» διαδέχτηκαν οι «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» (ΠΛΕ) συνεχίζοντας την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ.

Είναι εντυπωσιακός ο όγκος των βιβλίων που εκδόθηκαν και περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες, ιδεολογία, φιλοσοφία, οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία, λογοτεχνία, παιδικό βιβλίο, λευκώματα κ.λπ.

Ακόμη εκδόθηκαν σχολικά αλλά και εξωσχολικά βιβλία για τη μόρφωση των παιδιών, αναγνωστικά, βιβλία Γραμματικής, Ιστορίας, Γεωγραφίας κ.ά. σε χιλιάδες αντίτυπα για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, μεταξύ των οποίων έργα των Γ. Ρίτσου, Κ. Βάρναλη, Μ. Λουντέμη κ.ά.


Στην πλούσια αυτή εκδοτική δραστηριότητα εντάσσονται και οι εφημερίδες που εκδίδονταν και κυκλοφορούσαν σε όλες τις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ, καθώς και διάφορα περιοδικά. Τον Γενάρη του 1950 άρχισε η έκδοση του μηνιαίου θεωρητικού περιοδικού του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος».

Μετά τη διάσπαση του 1968, η οπορτουνιστική ομάδα με τη στήριξη του ρουμάνικου κράτους και κόμματος προσπάθησε να συνεχίσει την έκδοση βιβλίων με τον τίτλο ΠΛΕ.

Ετσι οι εκδόσεις της ΚΕ του ΚΚΕ επανέρχονται με το παλιό λογότυπο «Νέα Ελλάδα» και τα εκπαιδευτικά βιβλία με τον τίτλο «Σχολικές Εκδόσεις». Στη συνέχεια η εκδοτική δραστηριότητα συνεχίζει με το λογότυπο «Νέα Βιβλία».

Το 1973 η ΚΕ του ΚΚΕ ιδρύει στην Ελλάδα το εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή», που συνεχίζει μέχρι σήμερα με αμείωτη ένταση την πολύμορφη εκδοτική δραστηριότητα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθεση του Αρχείου του ΚΚΕ

Σε κοντινό χώρο θα λειτουργεί μια ακόμα έκθεση αφιερωμένη στο Αρχείο του ΚΚΕ, καθώς και το περίπτερο του Αρχείου του Κόμματος, όπου θα γίνονται βιντεοπροβολές.

Στην έκθεση του Αρχείου περιλαμβάνονται μια σειρά ταμπλό, που αφορούν την καταστροφή που είχε υποστεί από τη μεγάλη πλημμύρα που είχε χτυπήσει τον Περισσό το 1994 και την τιτάνια προσπάθεια για το σώσιμο και την αποκατάστασή του.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ταμπλό που θα αφορούν προσφορές που έχουν γίνει προς το Αρχείο τα τελευταία χρόνια, προσφορές εγγράφων, φωτογραφιών και άλλων αντικειμένων ιστορικής σημασίας που συνδέονται με τη δράση του Κόμματος.

Τέλος, η έκθεση θα φωτίσει και το θέμα της αξιοποίησης του Αρχείου του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας π.χ. σχετικές εκδόσεις που έχουν γίνει με αρχειακό υλικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» (2020-01-03 00:00:00.0)
Τα κόκκινα βιβλία φωτίζουν την κόκκινη γραμμή του Κόμματος (2019-11-21 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις, οι διασπάσεις και οι αιτίες τους (2012-06-16 00:00:00.0)
Φτιάχνει εκδοτική επιχείρηση (2011-05-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-11-04 00:00:00.0)
Πεντάπτυχη δράση (1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ