Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πρόταση των Χούτι για εκεχειρία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Την απόφαση των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι της Υεμένης να αναστείλουν τις ένοπλες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές «να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα αυτής της ευκαιρίας και να αναλάβουν μέτρα για τον τερματισμό της βίας, της στρατιωτικής κλιμάκωσης και της ανώφελης ρητορικής».

Η αντίδραση του Γκρίφιθς έρχεται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι, Μαχντί αλ Μασχάτ, ότι αναστέλλονται όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και ότι αναμένεται «ανταποδοτική - αναλογική κίνηση». Οι Χούτι πάντως επιφυλάσσονται ωστόσο να επαναλάβουν τη στρατιωτική δράση «εφόσον η Σαουδική Αραβία δεν ανταποκριθεί».

Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Αντίλ Τζουμπέιρ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας πως προτού απαντήσει η σαουδαραβική κυβέρνηση στην πρόταση των Χούτι προτιμά να δει «έργα παρά λόγια».

Το Σάββατο, πάντως, χιλιάδες υποστηρικτές των Χούτι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά για να γιορτάσουν την πέμπτη επέτειο από την ανάληψη του ελέγχου της πόλης που πυροδότησε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση του φιλοδυτικού Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ