Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα παζάρια μεταφέρονται στη Νέα Υόρκη

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στις ΗΠΑ μεταφέρεται τις επόμενες μέρες το παζάρι για το Κυπριακό, καθώς στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα γίνουν μια σειρά συναντήσεις με ζητούμενο τους όρους επανέναρξης των συνομιλιών, με φόντο φυσικά συνολικότερες διευθετήσεις που «τρέχουν» για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τον τόνο δίνουν τις τελευταίες μέρες οι νέες προκλήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, που επιδιώκοντας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της θέσης, αντέδρασε έντονα στο νέο συμβόλαιο που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε για το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, με τους κολοσσούς «Eni» και «Total». Θυμίζουμε ότι σε σχετική του ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ξανά ότι τμήμα του «7» βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει «επ' ουδενί σε καμία άλλη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχή για την οποία δεν έχουν άδεια», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει «να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της».

Ενδεικτική της σημασίας που έχει το Κυπριακό για το τουρκικό κεφάλαιο είναι και η Διάσκεψη με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος για την Κύπρο», που έγινε στην Αγκυρα, όπου η κυβέρνηση Ερντογάν βρήκε κι άλλο βήμα για να κλιμακώσει τις «προειδοποιήσεις» της, αλλά και για να εκφράσει την ετοιμότητά της να παζαρέψει. Μεταξύ άλλων, παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, τονίζοντας κι αυτός ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ότι εμείς δεν βλέπουμε «τη σταθερότητα και ευημερία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος) διαφορετικά από τη σταθερότητα και ευημερία της Τουρκίας».

Επαφές Γκουτέρες

Στο μεταξύ, το Κυπριακό συζητήθηκε ήδη σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση για το περιεχόμενό της. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζουρίκ, ο γγ του Οργανισμού θα έχει μια σειρά συναντήσεις για το Κυπριακό, ενώ «ο στόχος του, η φιλοδοξία του, είναι να βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν στην έναρξη των συνομιλιών και προσβλέπει σε συνάντηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, πηγαίνοντας στις ΗΠΑ σταμάτησε στη Βρετανία, όπου παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση συνέδεσε τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Μ. Ακιντζί, στις αρχές Αυγούστου, «με μια ημερομηνία ελπίδας», που «αναπτέρωνε την προσδοκία ότι θα μπορούσε αν υπήρχαν η λογική και η αποφασιστικότητα μεταξύ των ηγετών, να καθοριστούν ή να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου από όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά», έχοντας νωρίτερα προσθέσει ότι «χρειάζεται υπερβολική υπομονή για να χειριστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». Ισχυρίστηκε πάντως ότι «η συνάντησή μου με τον Ακιντζί απέδωσε» και επανέλαβε ότι κάθε νέος γύρος επαφών θα κινηθεί στο πλαίσιο που καθορίζουν «το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014», «οι συγκλίσεις που είχαμε πετύχει μέχρι το Κραν Μοντανά» και το «πλαίσιο Γκουτέρες όπως κατατέθηκε από τον ίδιο στις 30 Ιούνη». Δηλαδή, άξονες που δρομολογούν ακόμα πιο καθαρά τη διχοτόμηση του νησιού και τη συστηματική εμπλοκή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση των Γκουτέρες - Τατάρ αύριο στη Νέα Υόρκη (2024-04-04 00:00:00.0)
Διεργασίες στο Κυπριακό (2020-09-22 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η σύσταση της Γραμματείας για τα περιφερειακά σχήματα (2019-11-07 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών με μοχλό και τους υδρογονάνθρακες (2019-09-05 00:00:00.0)
Καθ' οδόν το «Ορούτς Ρέις» και η Λουτ (2019-08-29 00:00:00.0)
Προετοιμασία για νέο κύκλο διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό (2019-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ