Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Αλυσίδα πτωχεύσεων θυγατρικών της «Τhomas Cook»

Αλυσιδωτές εξελίξεις με αρνητικές συνέπειες για πολλές χιλιάδες εργαζομένων σε θυγατρικές επιφέρει το «κανόνι» του βρετανικού ταξιδιωτικού μονοπωλίου «Thomas Cook».

Χτες, η θυγατρική γερμανική αεροπορική εταιρεία «Condor» φάνηκε επίσης σε κατάσταση πτώχευσης. Ανακοινώθηκε ότι θα λάβει από το γερμανικό κράτος 380 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές εγγυήσεις, για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες για τους επόμενους έξι μήνες. Στην αεροπορική εταιρεία εργάζονται περίπου 5.000 άνθρωποι. Το 50% της οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από το κρατίδιο της Εσσης, όπου βρίσκονται η έδρα της εταιρείας και οι περισσότερες θέσεις εργασίας. H «Condor» ανακοίνωσε ακόμα ότι αναζητεί «στρατηγικό επενδυτή» ώστε να συνεχίσουν οι δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία διαθέτει στόλο 53 αεροσκαφών που πραγματοποιούν δρομολόγια σε 100 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Πάντως, ο Ρ. Τέκεντρουπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι πτήσεις περίπου 240.000 πελατών της εταιρείας στο εξωτερικό.

Αντίθετα, η εγγύηση δεν ισχύει στους πελάτες της «Thomas Cook» και θυγατρικών όπως η «Neckermann», προκαλώντας αβεβαιότητα και προβλήματα στις πτήσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων άλλων τουριστών.

Αβέβαιη είναι επίσης η τύχη για τη γερμανική θυγατρική «Thomas Cook GmbH», που έκανε επίσης αίτηση για δάνειο.

Στο μεταξύ, η ασφαλιστική εταιρεία «Kaera» ανακοίνωσε ότι θα καλυφθούν μόνο ταξιδιωτικά πακέτα που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο αγορές, δηλαδή διαμονή και μετακίνηση, ενώ δεν θα αποζημιωθούν οι πελάτες που έκαναν κράτηση μόνο για πτήσεις ή μόνο για διαμονή!

Η πολωνική θυγατρική της «Τhomas Cook», η «Neckermann Polska», με περίπου 140 εργαζόμενους, ανακοίνωσε χτες επίσης πτώχευση ως συνέπεια της «κατάρρευσης» της βρετανικής μητρικής εταιρείας: «Το πολωνικό τμήμα, παρά τη σταθερή οικονομική του κατάσταση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα χωρίς τη μητρική εταιρεία». Επί του παρόντος περίπου 3.600 Πολωνοί τουρίστες υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.

Παρόμοιες εξελίξεις αναμένονται και σε θυγατρικές άλλων χωρών, αφού η εν λόγω εταιρεία διάθετε γραφεία σε πολλές χώρες, που της εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη. Και στο συγκεκριμένο «κανόνι», βέβαια, θα επιχειρηθεί τα «σπασμένα» να φορτωθούν στους εργαζόμενους, οι οποίοι παράγουν τον πλούτο που καρπώνονται οι καπιταλιστές - μέτοχοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ