Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος με επιστολή του στις 19 Σεπτέμβρη ζητά δέσμευση από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (βλέπε ακύρωση Συνθήκης INF), σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα. Στην επιστολή - προς τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, την Κίνα, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ - αναφέρεται ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταστήσει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και αλλού, όσο οι ΗΠΑ δεν το κάνουν. Η επιστολή Πούτιν ζητά «μια ανακοίνωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους μέσου και μικρού βεληνεκούς, ανάλογη με αυτή της Ρωσίας».

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν τον Οκτώβρη και για έξι μήνες 500 στρατιωτικούς στη Λιθουανία, όπου έστειλαν στρατεύματα για πρώτη φορά το 2014, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, τμήμα μιας ευρύτερης «δύναμης αποτροπής» του ΝΑΤΟ, ενισχύεται σε Πολωνία και Λιθουανία, δύο χώρες που συνορεύουν στα βορειοανατολικά με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν έπειτα από στρατιωτική άσκηση την άνοιξη του 2020, με σενάριο την υπεράσπιση του αποκαλούμενου «Suwalki Gap», της μοναδικής χερσαίας οδού ανάμεσα στα κράτη της Βαλτικής και την υπόλοιπη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εντονα αντέδρασε χτες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στα «ψέματα των ΗΠΑ», που ηγήθηκαν πρωτοβουλίας περίπου 30 χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να καταδικάσουν τη φερόμενη «φρικτή εκστρατεία καταπίεσης» την οποία κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι πραγματοποιούν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

ΣΑΝΑΑ.-- Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη δεν πηγαίνουν σχολείο και απ' αυτά σχεδόν μισό εκατομμύριο έχει εγκαταλείψει το σχολείο από το Μάρτη του 2015, όταν κλιμακώθηκε η σύγκρουση, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της «Unicef», με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς στην εμπόλεμη χώρα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τους 24 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από το σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε την Τρίτη ανάμεσα στις πόλεις Τζελούμ και Μιρπούρ, στο πακιστανικό Κασμίρ. Οι τραυματίες υπολογίζονταν σε 450.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ