Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέος γύρος παζαριών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, που δημοσιοποιήθηκε μεσοβδόμαδα, δίνει ώθηση, τις επόμενες λίγες βδομάδες, σε νέα παζάρια με την ΕΕ αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι βασικές προτάσεις του νέου κυβερνητικού σχεδίου για το Brexit αφορούν μεταξύ άλλων: Την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η ελεύθερη διακίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μέσω ενός ενιαίου «ρυθμιστικού πλαισίου» που θα αφορά όλο το νησί της Ιρλανδίας, την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την Τελωνειακή Ενωση μαζί με όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ανά τετραετία απόφαση της βορειοϊρλανδικής Βουλής για τα δεδομένα που θα δημιουργεί το νέο καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ, τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία και την ενίσχυσή της με «οικονομικές δεσμεύσεις» από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ άλλων μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ θα διατηρηθούν κάποιοι μικροί «αποκεντρωμένοι φυσικοί έλεγχοι».

Ο Τζόνσον, παρουσιάζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το πακέτο των προτάσεων για μία νέα συμφωνία με την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι κατέβαλε «γνήσιες προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος», χαρακτηρίζοντας την πρόταση «συμβιβαστική». Ανακοίνωσε ακολούθως το κλείσιμο της Βουλής από την ερχόμενη Τρίτη και για μία βδομάδα, ώστε να προετοιμάσει τις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησής του πριν από την ομιλία της Βασίλισσας στα μέσα του μήνα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις αποδοκιμάστηκαν από τον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θεωρώντας πως είναι «μη ρεαλιστικές και επιβλαβείς». Επιπλέον τις χαρακτήρισε «Συμφωνία για Brexit αλά Τραμπ», εκτιμώντας πως θα βλάψει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον το απέρριψε ως χειρότερο από το σχέδιο συμφωνίας της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Αντίθετα, ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος το καλωσόρισαν, εκτιμώντας πως είναι μία ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Στο Μπέλφαστ, πάντως, ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας Ιγον Κόνολι εμφανίστηκε απογοητευμένος, καθώς εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, αντιμετώπισε τις προτάσεις Τζόνσον ως βάση διαπραγμάτευσης, διαπιστώνοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω συζήτηση». Ο επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως «μένει ακόμη πολλή δουλειά για να εκπληρωθούν οι στόχοι του backstop, δηλαδή η απουσία συνόρων και η προστασία της ιρλανδικής οικονομίας».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ διέκρινε πάντως «δύο θετικά σημεία»: Την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ και το σχέδιο για μία «νέα συμφωνία» στη Βόρεια Ιρλανδία που θα συνοδεύεται από σημαντικά οικονομικά κίνητρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιθέσεις για το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία (2021-07-23 00:00:00.0)
Επιμένει σε διαπραγμάτευση «νέας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ» (2019-07-30 00:00:00.0)
«Νεκρή» η συμφωνία για το «backstop», λένε Τζόνσον και Χαντ (2019-07-17 00:00:00.0)
Η Μέι επιμένει στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ (2018-11-16 00:00:00.0)
Μίνι ανασχηματισμός ενόψει διαπραγματεύσεων (2018-01-09 00:00:00.0)
Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit (2017-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ