Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού»!

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν με τη διαδικασία αναγνώρισης του πτυχίου τους οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών πανεπιστημίων του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι απόφοιτοι και οι φοιτητές των σχολών αυτών καταγγέλλουν ότι βρίσκονται σε διαρκή «κατάσταση συναγερμού», καθώς συζητιούνται αλλαγές στον τρόπο αναγνώρισης των πτυχίων τους, για τις οποίες κανένας φορέας δεν αναλαμβάνει να τους ενημερώσει επίσημα. Για να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Συντονιστική Επιτροπή Ελλήνων Φοιτητών Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και ο Σύλλογος Γονέων Ελλήνων Φοιτητών Ρουμανίας παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣ του Διεπιστημονικό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ), θα επανεξεταστεί το επίπεδο των σπουδών των ιατρικών σχολών σ' αυτές τις χώρες, ενώ το κέντρο αφήνει υπόνοιες ότι το επίπεδο σπουδών τους είναι χαμηλό. Στην πραγματικότητα, η διαρκής επανεξέταση του επιπέδου σπουδών των ξένων πανεπιστημίων (στα οποία φοιτούν Ελληνες που αιτούνται έπειτα αναγνώριση) είναι στις επιβεβλημένες αρμοδιότητες του ΔΙΚΑΤΣΑ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τέτοιοι έλεγχοι δε γίνονται για τις χώρες της ΕΕ.

Για να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους οι απόφοιτοι που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, δίνουν εξετάσεις στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Οι απόφοιτοι ιατρικής εξετάζονται στη χειρουργική και την παθολογία, καταγγέλλουν όμως ότι δεν τους δίνεται συγκεκριμένη ύλη και βιβλιογραφία, η συνήθης τακτική είναι να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες των εξετάσεων, ενώ παρουσιάζεται μια καθυστέρηση έξι και εφτά μηνών στη διόρθωση των γραπτών και την έκδοση των αποτελεσμάτων, χωρίς οι ίδιοι οι εξεταζόμενοι να έχουν δυνατότητα αναβαθμολόγησης και χωρίς να γνωρίζουν καν την επιστημονική επιτροπή που βάζει τα θέματα κι αυτούς που αναλαμβάνουν τη διόρθωση των γραπτών. Ολα αυτά κάνουν τους φοιτητές και αποφοίτους αυτών των σχολών να μιλούν για διαβλητές διαδικασίες αναγνώρισης και ισοτιμίας. Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ. Οι απόφοιτοι οδοντιατρικής μπαίνουν σε λίστα αναμονής για να μπορέσουν να εξεταστούν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιμένουν δυο και τρία χρόνια για να αποκτήσουν την αναγνώριση. Ταυτόχρονα, σημειώνουν, έχει ξεκινήσει μια σχετική συζήτηση για αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων για τους αποφοίτους ιατρικής. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισαν ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς αναγνώρισης δε θα πρέπει να ισχύσει για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές, αλλά να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, για όσους θα εγγραφούν μετά τις αλλαγές. Κατήγγειλαν ότι με τα προτεινόμενα για αύξηση των μαθημάτων η κερδοσκοπία των φροντιστηριούχων που πιέζουν τους υποψηφίους στη λογική «αν δεν κάνετε φροντιστήριο δε θα περάσετε τις εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ».

Κάπως έτσι περιγράφουν την κατάσταση οι φοιτητές επιμένοντας στο ότι δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση: «Πήγαμε στο υπουργείο Παιδείας για να ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό ή κάποιον υπεύθυνο και μόνο που δε μας έδειραν»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ