Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Ποια επαγγελματικά δικαιώματα;

Συνεχίζεται η διαμάχη για επαγγελματικά δικαιώματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Σε συγκέντρωση καλεί την ερχόμενη Τρίτη η Πανσπουδαστική

Το πρόβλημα της θεσμικής υπόστασης των ΤΕΙ, δε λύθηκε με τον περίφημο νόμο αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που τα «βάφτισε» ανώτατα ιδρύματα. Η διαμάχη ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, συνεχίζεται καθώς την ερχόμενη Τρίτη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η σχετική, παλιά προσφυγή του ΤΕΕ. Ομως μετά το νόμο της ανωτατοποίησης, επαγγελματικά δικαιώματα ουσιαστικά δεν υπάρχουν...

Θυμίζουμε ότι η διαμάχη ξεκίνησε το 1994, που η κυβέρνηση εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα 318, με το οποίο κατοχύρωνε «αυξημένα» επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ειδικοτήτων δομικών έργων, έργων υποδομής και τοπογράφους των ΤΕΙ. Το ΤΕΕ είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή θεωρώντας ότι με το ΠΔ οι απόφοιτοι ΤΕΙ εξισώνονται με αυτούς των Πολυτεχνείων, χωρίς όμως να έχουν ακολουθήσει ανάλογου επιπέδου σπουδές και προσέφυγε εναντίον του Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δαιμονοποίησαν αυτομάτως το ΤΕΕ σαν να ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη μη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ. Ομως, μέσα σε μια βδομάδα η κυβέρνηση απέσυρε το Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα, ο τότε υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης να λέει ότι οι δυο παρατάξεις θα πρέπει να «ευχαριστούν» την κυβέρνηση που ικανοποίησε τα αιτήματά τους.

Σήμερα, οι δυο παρατάξεις συνεχίζουν την ίδια τακτική που «βγάζει λάδι» την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική, δηλαδή, που δεν κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών. Απέναντι σ' αυτά, εύστοχα η Πανσπουδαστική σημειώνει ότι: «Οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ που τώρα δήθεν κόπτονται για τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών μας συνέβαλαν στην πλήρη κατάργησή τους, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο νόμο υποβάθμισης των σχολών, βάζοντας το κερασάκι της συναίνεσης, κερδίζοντας τα ευχαριστώ του υπουργείου» και προσθέτει ότι στην ουσία «τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν καταργηθεί στην πράξη από τις διακηρύξεις της Μπολόνια και της Πράγας» που οδηγούν στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Η ΠΚΣ που βρίσκεται πραγματικά στο πλευρό των σπουδαστών καλεί την ερχόμενη Τρίτη σε κλείσιμο των ιδρυμάτων, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Υπουργείο Παιδείας με αιτήματα: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, μόρφωση και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο.

  • Από την πλευρά του ΤΕΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κ. Λιάσκας, μιλώντας χθες στο βήμα του 2ου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε όλους τους μηχανικούς να καταθέτουν «μήνυση κατά εκείνων των Νομαρχών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, που αποδέχονται την εφαρμογή του ΠΔ 318/94, το οποίο δίνει το δικαίωμα σε αποφοίτους των ΤΕΙ (που δεν έχουν διδαχθεί καν αντισεισμικό κανονισμό) να υπογράφουν σχέδια για έκδοση οικοδομικών αδειών πολυώροφων και άλλων σημαντικών κτιρίων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ