Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ενισχυμένη η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Οι εκλογές της Κυριακής επιβεβαίωσαν την ανάδειξη για ακόμη μια φορά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ως του πλέον κατάλληλου διαχειριστή για το κεφάλαιο

Ο νικητής σοσιαλδημοκράτης Α. Κόστα, που θέλει να κάνει «περισσότερα και καλύτερα» για τα συμφέροντα των Πορτογάλων καπιταλιστών

Copyright 2019 The Associated

Ο νικητής σοσιαλδημοκράτης Α. Κόστα, που θέλει να κάνει «περισσότερα και καλύτερα» για τα συμφέροντα των Πορτογάλων καπιταλιστών
Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Πορτογαλία, καταγράφοντας 36,65% και 106 έδρες στη Βουλή των 230 εδρών (από 32,31% και 86 έδρες που είχε το 2015), με την αποχή να σημειώνει νέα αύξηση, φτάνοντας το 45,5% (από 44,16% το 2015). Η χειραγώγηση λαϊκών στρωμάτων στηρίχτηκε στο αφήγημα της δήθεν «φιλολαϊκής, αριστερής πολιτικής» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που ήρθε μέσα από τη στήριξη του κεφαλαίου και την απόδοση κάποιων ψίχουλων στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα (μερικά λεπτά τη μέρα), τα οποία βαφτίστηκαν ανάσχεση της δεξιάς πολιτικής και της λιτότητας.

Υποχώρηση σημειώνουν το κεντροδεξιό Κοινωνικο-δημοκρατικό Κόμμα (PPD/PSD) με 27,90% και 77 έδρες (από 36,86% και 102), αλλά και τα κόμματα που στήριξαν τους σοσιαλδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, το Αριστερό Μπλοκ (ΒΕ) με 9,67% και 19 έδρες (από 10,19% με ίδιο αριθμό εδρών αλλά περισσότερες ψήφους) και ο Δημοκρατικός Ενωτικός Συνασπισμός (CDU), εκλογική συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ και των Πράσινων, με 6,46% και 12 έδρες (από 8,25% και 17 έδρες το 2015).

Ακολουθούν το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο - Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP, συντηρητικό, χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με ακροδεξιές αναφορές) με 4,25% και 5 έδρες (το 2015 ένα τμήματα του ήταν στο PSD και το υπόλοιπο είχε 1,50%). Επίσης το οικολογικό - φιλοζωικό κόμμα Πρόσωπα, Ζώα και Φύση (PAN) με 3,28% και 4 έδρες (από 1,39% και 1), ενώ για πρώτη φορά εισήλθαν στη Βουλή το ακροδεξιό κόμμα «Αρκετά» (Chega) με 1,30% και 1 έδρα, η λεγόμενη Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία (στα πρότυπα του Μακρόν) με 1,29% και 1 έδρα και το κόμμα «Ελεύθερος» που συμμετέχει στην κίνηση DIEM του Γ. Βαρουφάκη με 1,09% και 1 έδρα.

Επιζήμια για το λαό η αστική διαχείριση

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές αποσπούν ψήφους από τα κόμματα που τους στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια στην κυβέρνηση, κυρίως το Πορτογαλικό ΚΚ, το Αριστερό Μπλοκ αλλά και την κεντροδεξιά και δεξιά. Ωστόσο, με βάση και τις αναμενόμενες πρόσθετες έδρες του αποτελέσματος των νησιών, θα υπολείπονται 4 έδρες από το να έχουν το 50%+1 στη Βουλή και άρα θα αναζητήσουν εκ νέου συμμαχία. Η στήριξη αναζητείται από το Αριστερό Μπλοκ αλλά και το Πορτογαλικό ΚΚ, προκειμένου να ανανεωθεί η υπάρχουσα κυβερνητική συμφωνία. Από την πλευρά των δύο κομμάτων τίθενται «όροι» για στήριξη της κυβέρνησης όπως π.χ. αύξηση μισθών/συντάξεων, κατάργηση του τελευταίου εργασιακού νόμου κ.ά.

Πάντως, για το Πορτογαλικό ΚΚ επιβεβαιώνεται ότι καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του και απώλεια χιλιάδων ψήφων (από 445.980 στις 329.117). Είναι αποκαλυπτική η εικόνα του στην εκλογική περιφέρεια του Σετούμπαλ, βασικό βιομηχανικό προάστιο της Λισαβόνας (με λιμάνι, ναυπηγεία, μεγάλα εργοστάσια), στο οποίο παραδοσιακά διατηρεί σημαντική επιρροή, το 2015 με 18,85% και τώρα 15,75%, με τις απώλειες να πηγαίνουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε πρώτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Α. Κόστα σημείωσε ότι το κόμμα του ενίσχυσε τη θέση του και ότι «οι Πορτογάλοι θέλουν μια νέα, ισχυρότερη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ικανή να κυβερνήσει με σταθερότητα», προσθέτοντας ότι «ψάχνουμε με τους κοινοβουλευτικούς μας εταίρους να ανανεώσουμε την πολιτική λύση που οι Πορτογάλοι έχουν δείξει ότι επιθυμούν να συνεχίσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ