Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διεκδικούν απόσυρση των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων

Συνεχίστηκαν και χτες οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις στο Κίτο με τη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης για να αντιμετωπίσουν την καταστολή

Copyright 2019 The Associated

Συνεχίστηκαν και χτες οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις στο Κίτο με τη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης για να αντιμετωπίσουν την καταστολή
ΚΙΤΟ.--

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες, αποκλεισμοί δρόμων και διαδηλώσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Λενίν Μορένο στο Εκουαδόρ, απαιτώντας να παρθεί πίσω το «πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε στις 3 Οκτώβρη, μετά από τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για σύναψη δανείου ύψους 4,2 δισ. δολαρίων και να σταματήσει η καταστολή με τον στρατιωτικό νόμο και την απαγόρευση κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως το πρωί σε περιοχές με κυβερνητικά κτίρια και στρατηγικής σημασίας.

Το μέτρο που έχει ξεσηκώσει περισσότερο εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία, από τα αστικά κέντρα και την επαρχία, είναι αυτό του υπερδιπλασιασμού της τιμής των καυσίμων - μετά την κατάργηση της επιδότησης - κάτι που φέρνει αυξήσεις σε πολλά προϊόντα και πρώτης ανάγκης για την επιβίωση του λαού. Ηδη χτες στο Κίτο ανακοινώθηκε η αύξηση κατά 10 σεντς του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα, το «πακετάσο» (μεγάλο πακέτο, όπως αποκαλείται από τους διαδηλωτές) περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές επιδομάτων κ.ά.

Χτες έγιναν νέες κινητοποιήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά, ενώ ο αντιδραστικός Πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης επιχείρησε να απευθύνει πρόταση διαλόγου στους διαδηλωτές, με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της ηγεσίας της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας. Θυμίζουμε ότι η έδρα της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί 421 χλμ. από την πρωτεύουσα στο νότο, στην πόλη Γουαγιακίλ, μεγάλο εμπορικό κέντρο, ενώ χτες προσωρινά ο Μορένο βρέθηκε στο Κίτο για τις συζητήσεις.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Εκουαδόρ, όσο και η Συνομοσπονδία των Αυτοχθόνων του Εκουαδόρ (CONAIE) διαβεβαίωσαν ότι βασική προϋπόθεση για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα και να σταματήσει την καταστολή. Οι διαδηλωτές έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης, για να αμυνθούν στην καταστολή. Οι αυτόχθονες προχώρησαν χτες σε μεγάλη συγκέντρωση στο Κίτο στο λεγόμενο «Σπίτι του Πολιτισμού» και στη σύλληψη οκτώ αστυνομικών που βρίσκονταν στο χώρο, απειλώντας να εφαρμόσουν σε αυτούς «τον ιθαγένικο νόμο» αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τους αντιμετωπίζει με δακρυγόνα και χημικά.

Εως τώρα, στη διάρκεια μιας βδομάδας κινητοποιήσεων δηλώνονται επίσημα από τον Ερυθρό Σταυρό 122 τραυματίες διαδηλωτές σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, η κυβέρνηση κάνει λόγο και για έναν νεκρό και 766 συλλήψεις. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις δηλώνουν ότι συγκεντρώνουν στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα τα δώσουν στη δημοσιότητα, αλλά υπολογίζουν τουλάχιστον 5 νεκρούς, ανάμεσά τους και ένας ηγέτης των αυτόχθονων και πολύ περισσότερους τραυματίες και συλληφθέντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ