Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επίθεση σε ιρανικό τάνκερ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Νέα αφορμή για αύξηση της έντασης στον Περσικό Κόλπο έδωσε το πρωί της Παρασκευής η επίθεση με δύο πυραύλους που δέχθηκε το ιρανικό τάνκερ «Sabiti», ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση προκάλεσε ρήγμα στο σκάφος και διαρροή πετρελαίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περιορισμένης πετρελαιοκηλίδας σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 96 χλμ. από το λιμάνι Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ιρανοί αξιωματούχοι από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαιοφόρων τόνισαν αφενός ότι το πλήρωμα του σκάφους δεν έπαθε το παραμικρό, αφετέρου ότι καμία χώρα της περιοχής δεν πρόσφερε την παραμικρή βοήθεια και ότι δόθηκε εντολή από τις ιρανικές αρχές να απομακρυνθεί, αλλάζοντας πορεία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι από τον 5ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει δυνάμεις στην περιοχή, ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν για το συμβάν αλλά δεν διέθεταν περισσότερες πληροφορίες από όσες έγιναν γνωστές από τις ιρανικές αρχές.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται περίπου ένα μήνα μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη σε σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Αramco» στη Σαουδική Αραβία, που ανέλαβαν οι Χούτι της Υεμένης και αποδόθηκε - χωρίς αποδείξεις - στο Ιράν. Ετσι, η επίθεση στο ιρανικό τάνκερ εικάζεται ότι μπορεί να προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ