Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σκληραίνει το παζάρι η ουκρανική κυβέρνηση

Τους όρους για απόσυρση των στρατευμάτων και το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς θέλει να διαπραγματευτεί στη σύνοδο του «σχήματος της Νορμανδίας»

«Βετεράνοι» και «εθελοντικά τάγματα» στα σύνορα με τη Ζολότε

Copyright 2019 The Associated

«Βετεράνοι» και «εθελοντικά τάγματα» στα σύνορα με τη Ζολότε
ΚΙΕΒΟ.--

Με «ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω» προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, στην οποία εμπλέκονται διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ υπάρχουν αντιθέσεις και στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά, δεν ορίζεται ημερομηνία για τη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), που έχει αναγγελθεί από τα τέλη Αυγούστου από Γαλλία και Γερμανία, και μάλιστα με την προσδοκία να εξάγει «απτά αποτελέσματα».

Την Παρασκευή απέτυχε και η τρίτη συνεχής απόπειρα για αμοιβαία απεμπλοκή των στρατευμάτων (που συμφωνήθηκε στην τριμερή Ομάδα Επαφής την 1η Οκτώβρη) από τις περιοχές της γραμμής επαφής Ζολότε (Λουγκάνσκ) και Πετρόφσκι (Ντονέτσκ), καθώς η ουκρανική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε για ακόμη μια φορά στο σινιάλο των «πολιτοφυλάκων» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» στο Πετρόφσκι, δηλώνοντας έτοιμοι να αποσυρθούν.

Εθνικιστές αντιδρούν στην απόσυρση των στρατευμάτων

Ουκρανικές εθνικιστικές - φασιστικές οργανώσεις, «εθελοντές» και βετεράνοι του στρατού έχουν εντείνει την παρουσία τους στη γραμμή επαφής με το Ντονμπάς, απειλώντας να αναλάβουν δράση αν αποσυρθεί ο ουκρανικός στρατός. Ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ηγέτης του κόμματος «Εθνικό Σώμα» και πρώτος διοικητής του εθελοντικού εθνικιστικού «τάγματος του Αζόφ», δήλωσε ότι οι βετεράνοι της σύγκρουσης στο Ντονμπάς θα παραμείνουν στη γραμμή επαφής στη Ζολότε, απαιτώντας από την ουκρανική κυβέρνηση να αρνηθεί επισήμως να εφαρμόσει τη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» και να ακυρώσει την απεμπλοκή των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής.

Την Τετάρτη - λίγο πριν από τη συμφωνημένη απεμπλοκή - σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας, βετεράνων και εθελοντών, όταν οι τελευταίοι εμποδίστηκαν στο σημείο ελέγχου Κρέμινα να εισέλθουν στη Ζολότε. Ενας αστυνομικός αναφέρεται να πυροβόλησε στον αέρα, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί καθώς δεν κατανοούν τη "φόρμουλα Σταϊνμάγερ" και άλλα ζητήματα», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, και ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με τους βετεράνους στη Ζολότε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα λύσει με τη βία την παρεμπόδιση της απεμπλοκής των στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι άσκησε κριτική στη στάση των βετεράνων, που ενώ δεν υπηρετούν πλέον, είναι οπλισμένοι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για απόσυρση των στρατευμάτων, καθώς «οι εθνικιστικές μονάδες, που έφτασαν εκεί, δήλωσαν ανοιχτά ότι, εάν ο στρατός αποσυρθεί από αυτές τις θέσεις, θα τις καταλάβουν αυτοί», σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «απαιτείται πολιτική βούληση» από την ουκρανική πλευρά.

Απειλεί με «εναλλακτικές» η Ουκρανία

Η Ρωσία έχει θέσει δυο όρους για τη συνάντηση των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας»: Τη δέσμευση της Ουκρανίας στη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» για ειδικό καθεστώς και διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς και την απεμπλοκή των στρατευμάτων σε Πετρόφκσι και Ζολότε. Αν και η Ουκρανία υπέγραψε το έγγραφο για τη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» (παρακλάδι των συμφωνιών του Μινσκ του 2015), παζαρεύει ακόμη την εφαρμογή της ζητώντας - μεταξύ άλλων - έλεγχο των ουκρανικορωσικών συνόρων πριν από τη διεξαγωγή εκλογών. Επιπλέον, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να πιέσει σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων στη σύνοδο των τεσσάρων ηγετών.

Ο Ζελένσκι απείλησε έμμεσα Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία ότι θα στραφεί σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, δηλαδή προς τις ΗΠΑ, αν οι συμμετέχοντες στο «σχήμα της Νορμανδίας» δεν συμφωνήσουν σχετικά με την εφαρμογή της «φόρμουλας Σταϊνμάγερ».

«Αν νιώσω ότι δεν υπάρχει διάλογος, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Θα το πω ανοιχτά στη Σύνοδο Κορυφής. Αν νιώσω ότι όλοι είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για να σταματήσει ο πόλεμος, θα συζητήσουμε τη μορφή της απεμπλοκής των στρατευμάτων κ.λπ. (...) Αν νιώσω ότι δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις εκλογές ή τα σύνορα (στο Ντονμπάς), η κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει σε αυτό το σχέδιο και θα επιδιώξουμε μια άλλη εναλλακτική», σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ