Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ
Συγχρονισμένη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαφείς τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη «βλέπει» και η πλευρά του ΔΝΤ με την έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook), που δημοσιοποίησε χτες με αφορμή την ετήσια σύνοδο που συγκαλείται αυτήν τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

«Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, η αποδυνάμωση υπήρξε ευρείας βάσης, επηρεάζοντας τις ισχυρές οικονομίες (ΗΠΑ και ιδιαίτερα τη ζώνη του ευρώ)», ενώ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η επιβράδυνση ήταν εντονότερη στις οικονομίες που ταξινομούνται τόσο στην κατηγορία των «αναπτυσσόμενων» όσο και των «αναδυόμενων» αγορών. Η εν λόγω εξέλιξη σύμφωνα με το ΔΝΤ αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων, με φόντο και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ εστιάζει στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας που συντείνει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας «ανάπτυξης» στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008 - 2009, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του και για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στη γερμανική οικονομία και των «προβλημάτων» που εντοπίζονται στον κλάδο της αυτοκινητοβιο0μηχανίας.

Ο πήχης των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία υποχώρησε για το 2019 στο 3% (από 3,3% στις προβλέψεις του Απρίλη) και για το 2020 στο 3,4% (από 3,5%). Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα με γενικευμένο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, διαμορφώνονται ως εξής: Ευρωζώνη 1,2% και 1,4%, Γερμανία: 0,5% και 1,2%, Γαλλία: 1,2% και 1,3%, Ιταλία: 0% (απόλυτη στασιμότητα) και 0,5%, Ηνωμένο Βασίλειο: 1,2% και 1,4%, ΗΠΑ: 2,4% και 2,1%, Κίνα: 6,1% και 5,8%, Ιαπωνία: 0,9% και 0,5%, Ρωσία: 1,1% και 1,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ