Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Φρένο» στην απεμπλοκή στρατευμάτων σε Ζολότε και Πετρόφσκι

Ενώ η Ουκρανία φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεν προχωρά η απεμπλοκή των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής με την Ανατολική Ουκρανία, καθώς η προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) στο Μινσκ δεν κατάφερε να ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα μετά τις αποτυχημένες απόπειρες της προηγούμενης βδομάδας. Θυμίζουμε ότι σε Ζολότε και Πετρόφσκι, στη γραμμή επαφής, εθνικιστικές - φασιστικές ομάδες, βετεράνοι και «εθελοντικά τάγματα» έχουν εντείνει την παρουσία τους, απειλώντας πως αν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις αποσυρθούν θα καταλάβουν οι ίδιοι τις θέσεις τους απέναντι στους «πολιτοφύλακες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Κατά τ' άλλα, η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η αμνήστευσή τους και οι συνθήκες για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς και για τη διεξαγωγή εκλογών εκεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ομάδας Επαφής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μάρτιν Ζάιντικ. Η επόμενη συνάντηση στο Μινσκ θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας τοποθέτηση της ουκρανικής πλευράς ότι η διάλυση των «ψευτο-κρατικών δομών» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα πρέπει να αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως κάτι τέτοιο ίσως υπονοεί άρνηση των συμφωνιών του Μινσκ. Σημείωσε ακόμα «την έκπληξη της Μόσχας, του Βερολίνου και του Παρισιού», δηλαδή των άλλων τριών μερών του «σχήματος της Νορμανδίας» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Είναι γεγονός πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τις τελευταίες μέρες τη στάση της, επαναφέροντας το ζήτημα μιας «εναλλακτικής» (βλ. ΗΠΑ) αν αποτύχουν οι συμφωνίες του Μινσκ, όπως και την ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ.

«Κανείς δεν έχει επενδύσει στην Ουκρανία όσο η ΕΕ»

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας για το «πάνω χέρι» στη διευθέτηση φαίνεται ότι οξύνεται.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε προχτεσινή ομιλία της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι η σταθερή ανάπτυξη της Ουκρανίας παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ και μία από τις βασικές ιδέες της «Παγκόσμιας Στρατηγικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας», όπως επίσης η οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής και η διατήρηση της πυρηνικής Συμφωνίας με το Ιράν.

«Σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, η Ουκρανία είναι μια πολύ πιο ισχυρή χώρα» και εξαιτίας της συμβολής της ΕΕ. «Μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο πακέτο υποστήριξης στην Ιστορία της ΕΕ. Κανείς δεν έχει επενδύσει στην Ουκρανία τόσο πολύ όσο εμείς, και ποτέ δεν επενδύσαμε οπουδήποτε αλλού όσο στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ουκρανού πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ, Βαλερί Τσάλι, ότι η Ουκρανία «μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει κατά την κρίση της αυτά τα νέα συστήματα αντιαρματικών πυραύλων, τα "Javelin", που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, και να τα αναπτύξει όπου θέλει, για παράδειγμα στην Ανατολική Ουκρανία». Τα «Javelin» είναι αμερικανικοί φορητοί εκτοξευτές πυραύλων και έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν οχήματα εδάφους (τανκς κ.λπ.), drones και ελικόπτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ