Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Ενέκρινε ψήφισμα για τη «δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ»

Εντονη η αντίδραση του Πεκίνου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, εξέφρασε τη «μεγάλη αγανάκτηση» και την «απόλυτη εναντίωση» του Πεκίνου σε τέσσερα νομοσχέδια που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα οποία οι ΗΠΑ ουσιαστικά στηρίζουν για άλλη μια φορά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μεταξύ άλλων «νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ», που προβλέπει ότι για να διατηρηθεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στο Χονγκ Κονγκ, πρέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαληθεύει κάθε χρόνο ότι... δεν παραβιάζονται αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ. Ακόμα, προβλέπονται διάφορες κυρώσεις σε αξιωματούχους που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν «θεμελιώδεις ελευθερίες».

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ (...) να σταματήσουν αμέσως να αναμειγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», σημείωσε ο Γκενγκ, συμπληρώνοντας ότι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων μπορεί να προκαλέσει τη λήψη «σθεναρών αντιμέτρων» από την πλευρά του Πεκίνου. «Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ. Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά, αυτό θα βλάψει όχι μόνο τα κινεζικά συμφέροντα και τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και τα αμερικανικά συμφέροντα», υποστήριξε. Το ζήτημα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, πρόσθεσε, «δεν είναι καθόλου αυτό των λεγόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αλλά ο τερματισμός της βίας, η αποκατάσταση της τάξης και του κράτους δικαίου το ταχύτερο δυνατόν».

Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν επικαλούνται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τη «δημοκρατία» γιατί ανησυχούν αληθινά για τις συνθήκες ζωής και εργασίας που επικρατούν στο Χονγκ Κονγκ, αλλά σε μια επίδειξη υποκριτικού ενδιαφέροντος για το καθεστώς που σήμερα εφαρμόζεται στην αυτόνομη αυτή περιφέρεια της Κίνας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα διεθνώς. Οι ίδιες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν προ μηνών στο Χονγκ Κονγκ εντάσσονται στο πλαίσιο της συζήτησης που διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο για τους όρους αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και το αν τελικά πρέπει να «επικαιροποιηθεί» η σχέση του με την κεντρική κινεζική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις έχουν δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της προκήρυξης δημοψηφίσματος για ενίσχυση της αυτονομίας ή ακόμα και για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Στο μεταξύ, χτες, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ δεν κατάφερε να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, εξαιτίας έντονων αντιδράσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης, που φώναζαν συνθήματα όπως «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ