Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις

Από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στην Τουλούζη

Copyright 2019 The Associated

Από το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο στην Τουλούζη
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν χτες - για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα - στην Τουλούζη, όπου συνεδρίασε το κοινό Γαλλογερμανικό Συμβούλιο, το πρώτο που έγινε μετά την υπογραφή της «Συνθήκης του Ααχεν» το 2018, η οποία προβλέπει ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των δυο κρατών, συντονισμό στην εξωτερική πολιτική και άμυνα κ.ά. Μάλιστα, για τη συνεδρίαση επιλέχθηκε η Τουλούζη, όπου βρίσκεται η έδρα του ομίλου αεροναυπηγικής βιομηχανίας «Airbus», που συμβολίζει μια «επιτυχημένη» ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Οι συνομιλίες των δυο κυβερνήσεων έγιναν μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει γαλλογερμανική συνεννόηση για τις θέσεις που θα κληθεί να υιοθετήσει η σύνοδος. Παράλληλα, Γάλλοι και Γερμανοί υπουργοί επιχειρούν να βρουν συμβιβασμούς σε μια σειρά μέτωπα, από την οικονομία, τις νέες τεχνολογίες έως την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, με στόχο η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των κρατών της να γίνουν πιο ισχυροί στον διεθνή ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με «κύκλους» του Γάλλου Προέδρου που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, το Brexit, τα νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας με την τουρκική εισβολή, ο «προστατευτισμός», η παγκόσμια «κούρσα» των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης, όλα αυτά προκαλούν «κραδασμούς» στην ΕΕ και στις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν τις διακυβερνητικές συνομιλίες η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στις νέες τεχνολογίες - όπου βρίσκεται πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές, ΗΠΑ και Κίνα - και στις «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και η οικονομική και στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως Γαλλία και Γερμανία τάσσονται υπέρ της ταχείας υιοθέτησης της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Επίσης, για να αντεπεξέλθει η ΕΕ στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, χρειάζεται μια πιο «ενεργή εμπορική πολιτική» και διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους σε μια σειρά μέτωπα (μεταφορά τεχνολογίας, πνευματική ιδιοκτησία, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κ.λπ.). Οι δύο χώρες υπογραμμίζουν τη στρατηγική διάσταση της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής πρόσβασης στο Διάστημα, όπως και της ενίσχυσης της καινοτομίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, «ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, τόσο μέσω των σχεδίων της PESCO, όσο και άλλων αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, καθώς και μέσω συνεργασιών της βιομηχανίας, ιδίως στα προγράμματα NGWS/FCAS (Next Generation Weapons System/Future Combat Air System) και MGCS (Main Ground Combat System)». Επίσης, χτες οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μια «κοινή προσέγγιση στις εξαγωγές όπλων» - θέμα όπου υπήρχαν αντιπαραθέσεις - και ετοίμασαν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις νέες τεχνολογίες

Η καγκελάριος επιμένει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων (Datacloud), εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την «κυριότητα», τον έλεγχο και τη χρήση των δεδομένων των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις αποθηκεύουν τα δεδομένα τους (Big Data) σε αμερικανικούς παρόχους, όπως η «Amazon» ή η «Microsoft», δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ. Ομως, καθώς όλο και περισσότερα δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους και αποκτούν μεγάλη οικονομική και πολιτική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη «Βιομηχανία 4.0» στην εποχή της ψηφιοποίησης, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι ζητούν τα δεδομένα αυτά να αποθηκεύονται σε ευρωπαϊκούς διακομιστές.

Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στις ψηφιακές εταιρείες, με το βλέμμα σε αμερικανικούς και κινεζικούς κολοσσούς της τεχνολογίας («Google», «Apple», «Amazon», «Huawei» κ.ά.).

Τέλος, είναι γνωστές οι πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης προς τη γερμανική για περισσότερες κρατικές επενδύσεις, αξιοποιώντας τα τεράστια γερμανικά πλεονάσματα, κυρίως σε Τεχνητή Νοημοσύνη και ιδιαίτερα καινοτόμες εταιρείες και τεχνολογίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ