Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Στα σκαριά «προσωρινή» συμφωνία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Πιο κοντά στην πιθανότητα μίας συμφωνίας, μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, φαίνεται πως έφτασαν χτες βράδυ οι διαπραγματευτικές ομάδες Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ΕΕ. Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό έτοιμη μία «προσωρινή τεχνική συμφωνία» για διατεταγμένο Brexit, ενώ οι ηγέτες Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στην Τουλούζη, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ τόνισε πως «είμαστε στο τελευταίο σημείο» και ο Μακρόν πως «ολοκληρώνεται μία συμφωνία που μπορούμε να την εγκρίνουμε σήμερα» κατά τη συνάντηση των ηγετών των 27 μελών της ΕΕ και της Βρετανίας στη σύνοδο στις Βρυξέλλες

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο ανωνυμίας είπε ότι οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί, όπως επίσης και η ανανέωση συναίνεσης από τη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας ανά τετραετία. Αλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως εκκρεμούν συνομιλίες για το θέμα του ΦΠΑ και ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση «για να ξεκινήσουν όλα».

Επιπλέον, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζέιμς Σλακ, συμφώνησε ότι υπάρχει μέχρι την τελευταία στιγμή «πιθανότητα εξασφάλισης μίας καλής συμφωνίας». Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία δίχως τη συγκατάθεση του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε μετά την ενημέρωσή του από τον επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, που εκτίμησε ότι οι συνομιλίες «ήταν εποικοδομητικές αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα».

Σχετικά αισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας εμφανίστηκε και ο Ντ. Τουσκ: «Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτήν τη συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ