Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Θωρακίζουν το αστικό σύστημα με «προβιά» λαϊκής συμμετοχής

Τα υπό αναθεώρηση άρθρα 28, 44 και 73 του Συντάγματος, που αφορούν την ενότητα της υποτιθέμενης «άμεσης δημοκρατίας» και της «λαϊκής συμμετοχής» μέσω δημοψηφισμάτων, είχαν σειρά να συζητηθούν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, στην οποία αποφάσισε να παρατείνει τις εργασίες της μέχρι τις 11 Νοέμβρη.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση κατά την προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή, για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων όταν πρόκειται για «εθνικά και κοινωνικά θέματα», όπου για τα μεν πρώτα απαιτείται η συγκέντρωση 500.000 υπογραφών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα και για τα δεύτερα 1 εκατ. υπογραφές.

Η αιτιολογία, μέσα από τις τοποθετήσεις του εισηγητή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα και του ειδικού της εισηγητή Ευρ. Στυλιανίδη, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εξευτέλισε» το θεσμό των δημοψηφισμάτων στα μάτια του λαού μετά από αυτό του Ιούλη του 2015 και ότι ο λαός δείχνει πια «εμπιστοσύνη στην εκλεγμένη κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός τους εισηγητής, Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του κόμματός του «επιδιώκουν να δώσουν πίσω στο λαό εκείνο το μερίδιο εξουσίας που το ίδιο το Σύνταγμα του αναγνωρίζει» κ.ο.κ.

Να καταργηθούν τα άρθρα που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα

Βέβαια, πίσω από τις κούφιες διακηρύξεις τους περί «λαϊκής κυριαρχίας» και τον καβγά τους για το ποιος υπερασπίζεται περισσότερο τον «κυρίαρχο λαό», υπήρχε η προσπάθειά τους να επισκιάσουν ότι στα άρθρα αυτά περιέχονται και παράγραφοι που προβλέπουν περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εκχώρησή τους σε ξένα κέντρα, όπως το άρθρο 28, στο οποίο υπερέχει το δίκαιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και παρέχουν τη δυνατότητα διέλευσης ξένων στρατευμάτων και δημιουργίας ξένων βάσεων στην Ελλάδα, όπως οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 27, που το ΚΚΕ πρότεινε και συνεχίζει να προτείνει την κατάργησή τους.

Οπως μάλιστα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Δελής, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχε θέσει ως πρωταρχικό ζήτημα «την απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων», το οποίο επίσης «κατείχε την πρώτη θέση στους 9 άξονες προτάσεων που κατέθεσε στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση»

Τα άρθρα αυτά, σημείωσε ο Γ. Δελής, «είναι τα βάθρα πάνω στα οποία στηρίχτηκε τα προηγούμενα χρόνια η αντιλαϊκή πολιτική, μέσω των μνημονίων, της επιτροπείας, των δημοσιονομικών στόχων που θέτει η ΕΕ». Τα βάθρα αυτά, πρόσθεσε, είναι «κοινός τόπος» για όλα τα αστικά κόμματα για χάρη των συμφερόντων της αστικής τάξης. Σε αυτά στηρίχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, σε αυτά στηρίζεται τώρα και η ΝΔ, που πήρε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθύμισε ότι το 1992 ο τότε ΣΥΝ αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ να γίνει δημοψήφισμα για το «μνημόνιο των μνημονίων», τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συμπαρατασσόμενος με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που φύτεψε όλη τη χώρα με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, «εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα και έδαφος, ερήμην της Βουλής». ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πέρασαν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, όταν το δικό τους Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτές, κ.λπ.

Με άλλα λόγια, συνέχισε ο Γ. Δελής, «ενώ εμφανίζεστε ως υπερασπιστές της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, μπροστά στις ιερές συμμαχίες του κεφαλαίου που πρέπει να προστατευτούν και όταν αυτή η λαϊκή συμμετοχή είναι κόντρα στα συμφέροντα που υπηρετείτε, τότε τη συμμετοχή αυτή, δημοψηφίσματα, Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής, και εσείς και οι προηγούμενοι τα γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια».

Αλλά ακόμα και τις προτάσεις για δημοψηφίσματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εξετάσει κανείς, ανέφερε ο Γ. Δελής, θα καταλάβει ότι είναι «φύλλο συκής», αφού δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για δημοσιονομικά μέτρα, ενώ ακόμα και να συγκεντρωθεί τελικά αυτός ο αριθμός υπογραφών και γίνει δημοψήφισμα, υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα, καθώς τον τελικό λόγο τον έχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, της Ολομέλειας της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στάση του ΚΚΕ στα βασικά άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης (2019-11-26 00:00:00.0)
Αρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (2019-11-19 00:00:00.0)
Για τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση (2019-02-16 00:00:00.0)
Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (2014-07-05 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια τα περί «άμεσης δημοκρατίας» (2011-09-23 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για ένα ισχυρό ΟΧΙ στην ΕΕ (2005-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ