Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες
  • Ανοχύρωτο άφησε η κυβέρνηση το νησί, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000
  • Να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, καλεί το λαό η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Σαν να τις περίμεναν από καιρό οι κάτοικοι της Σάμου τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης το νησί τους, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, δρόμους, αγροτικές καλλιέργειες. Επειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και αγροτικών εκτάσεων, ήταν η σειρά των πλημμυρών, οι οποίες μπορεί να μην έπληξαν σε τέτοιο βαθμό τον περασμένο χειμώνα το νησί, αφού δεν υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, όμως φέτος τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Ρέματα και χείμαρροι ξεχείλισαν και παρέσυραν αυτοκίνητα, θερμοκήπια, ζώα, δημιουργώντας εικόνα καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Στο Καρλόβασι, στο Μαραθόκαμπο, στο Ηραίο, στον Πύργο, στο Κοκκάρι, στο Βαθύ και αλλού, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, ωσότου επέμβει η Πυροσβεστική ή τα εθελοντικά κλιμάκια. Εκτεταμένες κατολισθήσεις έγιναν σε όλο το οδικό δίκτυο, κρατώντας κλειστή την κεντρική αρτηρία του νησιού για πολλές ώρες, ενώ το αγροτικό δίκτυο στις περισσότερες περιοχές έχει καταστραφεί. Η Σάμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες, γιατί δε διασφαλιζόταν η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών.

Κοινό χαρακτηριστικό των πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές είναι τα ρέματα και οι χείμαρροι που τις διασχίζουν και των οποίων οι κοίτες στις περισσότερες των περιπτώσεων είχαν περιοριστεί από επιχωματώσεις και εγκιβωτισμούς. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί.

Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κινητοποιήθηκαν Δήμοι, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομική Διεύθυνση, διατέθηκαν χωματουργικά μηχανήματα της ΝΑ, των δήμων και ιδιωτών, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια του στρατού. Χτες το πρωί έφτασε στο νησί, με C-130, κλιμάκιο 31 ατόμων της ΕΜΑΚ και 45 σπουδαστές της Σχολής Ανθυποπυραγών, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει 15 πυροσβεστικά οχήματα και 45 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού μετεωρολογικού δικτύου, το ύψος της βροχής στο σταθμό Πανδρόσου έφτασε τα 440 χιλιοστά και στο σταθμό Βουρλιωτών τα 429 χιλιοστά, στο διάστημα από τις 12 προχτές το βράδυ, μέχρι τις 7 χτες το πρωί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί στο νησί.

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Μάριος Τσαντίρης, γραμματέας της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν έγινε κανένα ουσιαστικό έργο, που θα λάμβανε υπόψη τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" κατά την προσφιλή κυβερνητική έκφραση, ενώ και αυτή τη φορά είδαμε τις αδυναμίες του τοπικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι συνολικό και αγγίζει ολόκληρο το νομό, και την Ικαρία και τους Φούρνους, όπως, βέβαια, αγγίζει και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ο λαός του νησιού θα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη και να μην επιτρέψει στους κυβερνητικούς εκπροσώπους να μοιράσουν τζάμπα υποσχέσεις, όπως έκαναν με την περίπτωση των πυρκαγιών και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΚΙ τονίζει ότι οι καταστροφές απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι το κράτος είναι ανέτοιμο ν' αντιμετωπίσει οτιδήποτε ξεφεύγει από την καθημερινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ