Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενταση και συγκρούσεις για την ενδεχόμενη 4η θητεία του Ε. Μοράλες

Μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βολιβία, ο νυν σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρός της, Εβο Μοράλες, που διεκδικεί την τέταρτη θητεία του, με το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), προηγείται με καταμετρημένο το 96,62% των ψήφων με 46,85%, έναντι του Κάρλος Μέσα, του νεοφιλελεύθερου συνασπισμού Κοινότητα Πολιτών (Comunidad Cuidadana) που είχε 36,74%, και ακολουθούν άλλοι υποψήφιοι όπως του Χρστιανοδημοκρατικού Κόμματος με 8,79% και του σχήματος 21 F (από όσους υποστήριξαν το 2016 τη μη επανεκλογή του Μοράλες) με 4,21% και άλλοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο υποψήφιος που προηγείται πρέπει να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, το 50% συν 1 ψήφο, ή να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να διαθέτει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο. Ο Μοράλες, με την καταμέτρηση και των ψήφων των Βολιβιανών υπηκόων στο εξωτερικό, φαίνεται ότι θα υπερκαλύψει τις 10 μονάδες, έτσι δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 15 Δεκέμβρη.

Πάντως, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κ. Μέσα, έχει τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών από την πρώτη στιγμή.

Οι παρατηρητές του ΟΑΚ, του οργανισμού που πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας, αλλά και της ΕΕ, εξέφρασαν την «κατάπληξη» και την «ανησυχία» τους μετά τη «δυσεξήγητη» απόφαση της εκλογικής επιτροπής να συνεχίσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με συστήματα πληροφορικής, αλλά και για τα συνεχή αποτελέσματα που φέρουν τον Μοράλες να επικρατεί ήδη από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Οι υποστηρικτές του Μέσα προχώρησαν σε εμπρησμούς και λεηλασίες σε εκλογικές επιτροπές και γραφεία του MAS, μιλώντας για «νοθεία» και για «κατάλυση της δημοκρατίας» και καλούν τις επόμενες σε ένταση των διαμαρτυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ