Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Το Πεκίνο ιεραρχεί τη διαφύλαξη του «διεθνούς ελεύθερου εμπορίου»

Δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας απέδωσε ουσιαστική πρόοδο, υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αναφερόμενος στα διμερή παζάρια που αφορούν τους όρους εμπορικής συνεργασίας, αλλά φυσικά αποτελούν μέρος των ευρύτερων οικονομικών και πάνω απ' όλα γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη.

Το Πεκίνο επιδιώκει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του, διαφυλάσσοντας το διεθνές σύστημα ελεύθερου εμπορίου, επισήμανε ο Γουάνγκ και έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι όσο καιρό οι δύο πλευρές διεξάγουν ισότιμες διαβουλεύσεις σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, υπάρχουν λύσεις απόλυτα αποδεκτές για όλους.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι μια επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιβεβαιώσει την αυξανόμενη αναγνώριση και υποστήριξη για το σύστημα «μεταρρυθμίσεων» και «ανοίγματος της αγοράς» που προωθεί η Κίνα, αλλά και - τουλάχιστον κάποια - προθυμία από την πλευρά της Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια πιο ισότιμη συμπεριφορά σε οικονομικές και εμπορικές διαβουλεύσεις με άλλους.

Κλείνοντας ο Γουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί «από κοινού με άλλους για τη διαφύλαξη του συστήματος ελεύθερου εμπορίου», αλλά και «να ακολουθήσει την τάση της παγκοσμιοποίησης, με στόχο την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας».

Στο μεταξύ, για πρόοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις έκανε λόγο και ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λε Γιουτσένγκ, προσθέτοντας - όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ότι ο κόσμος αναμένει από την Κίνα και τις ΗΠΑ να τερματίσουν τον «εμπορικό πόλεμο» και να επιδείξουν διάθεση ανοίγματος η μία απέναντι στην άλλη, όχι διάθεση να προχωρήσουν σε «αποσύζευξη» ή να αρχίσουν νέο ψυχρό πόλεμο.

Τέλος, η κινεζική κυβέρνηση κατέθεσε χτες νέα - 7η κατά σειρά - «προσφορά» για τη συμμετοχή της στη Συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) για τις Κυβερνητικές Προμήθειες (GPA), περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τον στρατιωτικό τομέα. Το ζήτημα ουσιαστικά αφορά τους όρους και τα περιθώρια συμμετοχής κινεζικών και άλλων εταιρειών στη μεγάλη κινεζική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ