Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά τα μέτρα της κυβέρνησης

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ραντεβού στους δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων του Λιβάνου έδωσαν και χτες, για έκτη συνεχόμενη μέρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις ανακοινώνοντας νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, υποτίθεται χωρίς νέους φόρους αλλά με προβλέψεις για κατάργηση διαφόρων υπουργείων, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και μείωση των μηνιαίων αποδοχών βουλευτών, υπουργών και άλλων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η χτεσινή κινητοποίηση συνδυάστηκε με απεργία, καθώς μια σειρά κλάδοι εργαζομένων απέρριψαν τα μέτρα της κυβέρνησης θεωρώντας πως είναι «ασπιρίνες» για σημαντικά, χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η έλλειψη βασικών υποδομών σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, συγκοινωνίες, αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, οι κακές και ακριβές υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η διαφθορά αξιωματούχων σε δημόσιους και κρατικούς φορείς, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος υπέρ ντόπιων και ξένων μονοπωλίων κ.ά. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τη μακροχρόνια κακοδιαχείριση. Μπροστά στις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι δεν απέκλεισε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα αστικά κόμματα και την κυβέρνηση, π.χ. άρση του τραπεζικού απορρήτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η επιβολή φόρου ακόμα και στις τηλεφωνικές κλήσεις που μέχρι πρότινος γίνονταν δωρεάν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πιο ...ευφάνταστους τρόπους για να συνεχίσει την αφαίμαξη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων συνέπεσε με μία παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία της ασκούνται πιέσεις από διεθνή μονοπώλια και το ΔΝΤ για νοικοκύρεμα του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ.

Χτες η Γαλλία, μία από τις χώρες που διαθέτουν σημαντική επιρροή στον Λίβανο, ζήτησε από τον Χαρίρι να «προστατεύσει τους διαδηλωτές» και από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «ειρηνικά».

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τη στήριξή του στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα του Λιβάνου βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της λιβανέζικης κυβέρνησης, που σχεδιάζει μειώσεις μισθών, νέους φόρους, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας.

Η μαζική και μαχητική απάντηση των εργαζομένων του Λιβάνου είναι η καλύτερη απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Λιβάνου και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες και απόφαση για τη δολοφονία Χαρίρι (2020-08-19 00:00:00.0)
Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών έξω από το κοινοβούλιο (2019-12-17 00:00:00.0)
Συγκρούσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης και «Χεζμπολάχ» - «Αμάλ» (2019-11-27 00:00:00.0)
Σχηματίστηκε κυβέρνηση (2019-02-01 00:00:00.0)
Διεργασίες για «λύση» κατά τη συνάντηση Μακρόν - Χαρίρι (2017-11-18 00:00:00.0)
Δολοφονία ανώτερου αξιωματικού (2008-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ