Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «COSMOTE e-VALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση και βελτίωση των όρων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους

Με εργαλείο το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει διαμορφώσει σχεδιάζει τη δράση και το άνοιγμά του στους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής.

Το σχέδιο ΣΣΕ συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση την περασμένη Κυριακή, ενώ τώρα σειρά έχουν καθημερινές πρωτοβουλίες, με τις οποίες το Σωματείο θέτει στόχο να φτάσει το περιεχόμενό του πλατιά στους εργαζόμενους, να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης με μαζικούς όρους από τους ίδιους.

Το επιχειρησιακό Σωματείο στη θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ ιδρύθηκε πριν από έναν σχεδόν χρόνο, δίνοντας φωνή στους χιλιάδες εργαζόμενους στην εταιρεία που δουλεύουν με πολλές και διαφορετικές «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Στην εταιρεία εργάζονται πάνω από 5.000 εργαζόμενοι πανελλαδικά, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Αθήνα, στα τηλεφωνικά κέντρα (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, εισπρακτικό, πληροφορίες κ.ά.), σε καταστήματα, ως τεχνικοί. Από το σύνολο των εργαζομένων, οι 3.500 είναι «ενοικιαζόμενοι».

Με τη δημιουργία του, το Σωματείο έδωσε απάντηση στους διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία με τη βοήθεια των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε εργαζόμενους του ΟΤΕ, της «e-Value» και «ενοικιαζόμενους» μέσω «τρίτων» εταιρειών. Με το σχέδιο ΣΣΕ κάνει ένα ακόμα βήμα στην ίδια κατεύθυνση, ενώνοντας όλους τους εργαζόμενους κάτω από αιτήματα που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Το διαχωρισμό των εργαζομένων από την εργοδοσία διευκολύνουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ελέγχουν τα σωματεία και την Ομοσπονδία (ΟΜΕ) στο χώρο του ΟΤΕ. Αρνούνται να εγγράψουν ως μέλη τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι», επικυρώνοντας στην πράξη τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η διοίκηση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΑΣΕ ΟΤΕ) απέρριψε πριν από έναν χρόνο αιτήσεις εγγραφής που είχαν καταθέσει «ενοικιαζόμενοι», επικαλούμενος «νομικό κώλυμα». Τώρα... εμφανίζεται να διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για την «e-Value»! Οπως επισημάνθηκε και στη Γενική Συνέλευση, πρόκειται για μια Σύμβαση το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ περιέχει μια σειρά από αποκλεισμούς, όπως των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία κωλυσιεργεί και αποφεύγει να συζητήσει την αίτηση του Σωματείου να ενταχθεί στη δύναμή της.

Πλέγμα προβλέψεων για τους όρους δουλειάς και την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Το σχέδιο ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο αφορά τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από αντικείμενο και σχέση εργασίας. Εχει φτιαχτεί λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ του ΣΕΤΗΠ, αλλά και τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφονταν στον ΟΤΕ και την «Cosmote» μέχρι το 2009 και την ανάγκη για αποκατάσταση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εκτός από τα μισθολογικά κλιμάκια, περιλαμβάνει μια σειρά από προβλέψεις που αφορούν τα ωράρια, τα διαλείμματα και διάφορα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Αυτές ακριβώς οι προβλέψεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζομένων που πήραν το λόγο στη συνέλευση. Με τις τοποθετήσεις τους μετέφεραν προβλήματα που βιώνουν, στα οποία απαντά το σχέδιο Σύμβασης.

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στο πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» συναδέλφου τους (βλ. θέμα στην ίδια σελίδα). Με αφορμή το περιστατικό, μίλησαν για τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη να παλέψουν για να αλλάξουν μέσα από τη διεκδίκηση της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης.

Οι κρίσεις πανικού και άλλα προβλήματα που οφείλονται στις συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης, που προκαλούν οι «στόχοι» της εταιρείας και η «αξιολόγηση» των εργαζομένων, έχουν γίνει συχνό φαινόμενο στους χώρους δουλειάς.

Το Σωματείο θέτει μέσω της Σύμβασης την ανάγκη να θεσπιστεί συγκεκριμένη στάθμη θορύβου τόσο για το ακουστικό όσο και για την αίθουσα στα τηλεφωνικά κέντρα, και να γίνονται τακτικές μετρήσεις. Προβλέπει επίσης τη μεταφορά του εργαζόμενου σε θέση γραφείου μετά από πέντε χρόνια δουλειάς στο ακουστικό, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προκειμένου να προστατευτεί ο οργανισμός του. Σε περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος αδυνατεί να εργαστεί για ιατρικούς λόγους σε ακουστικό διεκδικεί να γίνεται μόνιμη αλλαγή σε θέση γραφείου.

Η σημασία των παραπάνω όρων αποτυπώθηκε στην πείρα που μεταφέρθηκε στη συνέλευση: Εργαζόμενοι που δουλεύουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια συνεχώς σε τέτοιες θέσεις ζητούν και ξαναζητούν από την εργοδοσία να αλλάξουν πόστο χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν ιατρικές γνωματεύσεις που αποδεικνύουν πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν τους επιτρέπουν πλέον να δουλεύουν στο ακουστικό παραμένουν στα τηλεφωνικά κέντρα ή, ακόμα χειρότερα, στέλνονται στην ανεργία.

Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν στο σχέδιο Σύμβασης και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Με δεδομένο, για παράδειγμα, ότι το κυλιόμενο ωράριο είναι παράγοντας που επιβαρύνει τον οργανισμό, το Σωματείο προβλέπει στη Σύμβαση την τοποθέτηση του εργαζόμενου σε πρωινή βάρδια μετά από τη συμπλήρωση πέντε ετών εργασίας σε κυλιόμενη βάρδια.

Το Σωματείο βάζει επίσης φρένο στο καθεστώς επιφυλακής - ετοιμότητας (stand by ή on call) που χρησιμοποιεί η εργοδοσία. Μέχρι την κατάργησή του και τη λειτουργία κανονικών βαρδιών διεκδικεί την καταβολή επιδόματος 150 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους που δηλώνονται ως προσωπικό επιφυλακής - ετοιμότητας, ενώ θέτει ανώτατο όριο στον χρόνο επιφυλακής τη μία βδομάδα το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Το σχέδιο Σύμβασης λαμβάνει επίσης υπόψη τις συνθήκες πίεσης και εντατικοποίησης. Οπως περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναγκάζονται να έχουν στο νου τους τις παρατηρήσεις που μπορεί να δεχθούν μετά το τέλος της κλήσης γιατί δεν είπαν το ένα ή δεν έκαναν το άλλο. Ετσι, η Σύμβαση προβλέπει την κατάργηση της συνακρόασης και οποιασδήποτε μορφής παρακολούθησης και καταγραφής των εργαζομένων, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Πέρα από το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, τις δύο συνεχόμενες μέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης, τα διαλείμματα εντός του ημερήσιου ωραρίου, το σχέδιο Σύμβασης ορίζει ειδικά διαλείμματα για τους εργαζόμενους στα κέντρα κλήσεων και καταχώρησης στοιχείων και για το προσωπικό που δουλεύει σε οθόνες οπτικής απεικόνισης. Προβλέπει ακόμα επιπλέον άδειες για τους εργαζόμενους γονείς, για μονογονεϊκές οικογένειες, μειωμένα ωράρια για εργαζόμενους με αναπηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ