Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι μετεγγραφές

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από τους «κόφτες» στις μετεγγραφές φοιτητών ανέδειξε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση η οποία συζητήθηκε στη Βουλή.

Το σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τις φετινές μετεγγραφές άνοιξε τον Οκτώβρη, δηλαδή με την καθιερωμένη καθυστέρηση, ενώ διαρκώς αυστηροποιείται το δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης.

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ισχυρίστηκε πως «η διαδικασία ξεκίνησε έγκαιρα» και έδωσε στοιχεία ότι έχει οριστικοποιηθεί η πλειοψηφία των αιτήσεων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε το θεσμικό πλαίσιο που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση για φέτος, ενώ προτίθεται να φέρει νέο θεσμικό πλαίσιο. Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις αντιστοιχίσεις Τμημάτων, έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας υλοποιεί, ενώ εξήγγειλε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ' εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε πως φέτος λειτουργούν δύο «κόφτες» στις μετεγγραφές. Ο ένας «κόφτης» είναι το πλαφόν του 15% στις μετεγγραφές ανά Τμήμα, το οποίο γενικεύτηκε. Ο δεύτερος «κόφτης» είναι το πρόβλημα της μη αντιστοίχησης Τμημάτων, που προέκυψε λόγω της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ. Οπως είπε, η «πανεπιστημιοποίηση» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμη πολυκατηγοριοποίηση των σπουδών, που αποσκοπεί σε πιο φθηνό, υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Συμπλήρωσε πως η ΝΔ δεν ψήφισε αυτόν το νόμο, αλλά τον εφαρμόζει, γιατί είναι και στη δική της λογική αυτή η κατηγοριοποίηση.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ολοκληρωθούν άμεσα οι μετεγγραφές με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, να καταργηθεί το πλαφόν του 15% και να επιλυθούν τα προβλήματα αντιστοίχησης των Τμημάτων. Ο Γ. Δελής υπενθύμισε πως το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ